Manipulacija tijelom i okolinom

BADco. će sudjelovati u programu SPAZIO, europskoj mreži plesnoga stvaralaštva, vođenjem kreativnog laboratorija u Zagrebačkom plesnom centru.

whatever_dance_toolbox_630

Od 4. do 21. veljače BADco. će sudjelovati u programu SPAZIO, europskoj mreži za plesno stvaralaštvo. Mreža je namijenjena mladim plesnim umjetnicima, s naglaskom na odnos između plesa i drugih umjetničkih disciplina kako bi se ispitivala, razmatrala i osnažila plesna umjetnost. Program obuhvaća radionice, predavanja, diskusije, a sudionici sudjeluju u kreativnim procesima i stvaraju novi rad na temelju stečenih iskustava. Istovremeno, projekt stvara novu mrežu umjetnika i umjetničkih djela za lokalnu zajednicu partnerskih gradova. Rezidencijalni program za mlade europske koreografe zajednički organiziraju International Choreographic Arts Center (ICK) iz Amsterdama, Centro per la Scena Contemporanea (CSC) iz Bassana del Grappa, Arts Station Foundation iz Poznana i Institut za pokret i ples iz Zagreba.

BADco. će u Zagrebačkom plesnom centru voditi kreativni laboratorij uz korištenje alatke Whatever Dance Toolbox. Taj je softver rezultat dugogodišnje suradnje BADco.-a i Daniela Turinga, njemačkog umjetnika i dizajnera sučelja, a zrcali njihovo zajedničko zanimanje za interakciju plesača i kompjutera i koreografsko promišljanje.

Whatever Dance Toolbox set je softverskih alata dizajniranih radi analize i razvoja plesa i pokreta. Šest alata uključenih u program mogu pomoći plesačima i koreografima da osmisle, razvijaju i uvježbavaju ples te također mogu biti korišteni pri edukaciji ili istraživanju pokreta neprofesionalnih plesača. Koristeći Whatever Dance Toolbox plesači mogu manipulirati vlastitom slikom pokreta i raditi uz ”aktivno zrcalo” čije vrijednosti ne mogu postići sami. Tijelo je postavljeno u različite odnose prema okolini, koja, zauzvrat, određuje i mijenja ekspresivnost tijela. Alati koriste vizualnu analizu, zadatke i vremenski manipuliranu reprodukciju uhvaćenih slika kako bi plesačima i koreografima omogućili proučavanje i mnogostrukost njihovih pokreta i kompozicija. Faktor stroja proizvodi organizaciju koreografskih elemenata koju ostale koreografske metodologije ne mogu proizvesti. Ovaj softver možete besplatno skinuti na stranicama BADco-a ili ga naručiti poštom pa uz njega dobiti i detaljne upute za korištenje.

U fokusu je zagrebačke rezidencije ples i interakcija s novim tehnologijama, a uključuje i kreativan laboratorij koji će voditi Andrea Božić (Hrvatska/Nizozemska) i Julia Willms (Njemačka). U ponedjeljak, 4. veljače s početkom u 14 sati, u Zagrebačkom plesnom centru BADco. će održati javnu prezentaciju koreografskog programa Whatever Dance Toolbox.

KP / BADco.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano