Majstori dokumentarnog filma

Sedmo izdanje ZagrebDoxa, najvećeg međunarodnog festivala dokumentarnog filma u regiji, održat će se od 27. veljače do 6. ožujka.

errol_morris_tabloid_480

Novi festivalski program Majstori Dox uključuje recentne filmske uratke svjetski priznatih autora i autorica na području dokumentaristike.

Američkog redatelja Fredericka Wisemana struka smatra jednim od najznačajnijih živućih dokumentarista današnjice, a u posljednjem filmu Boxing Gym snima školu boksa – na suptilno provokativan način kritizira postojanost i prisutnost nasilja u današnjem društvu.

Predstavit će se i Errol Morris kojeg je 2003. magazin Guardian uvrstio na sedmo mjesto najboljih svjetskih redatelja, a za svoj je rad nagrađen brojnim filmskim nagradama, uključujući Oscara za film Magla rata. Morrisov posljednji film Tabloid bilježi priču o Joyce McKinney, bivšoj Miss Wyominga, koja nije željela prihvatiti prekid ljubavne veze s mormonskim svećenikom te ga je navodno pratila, otela i seksualno zlostavljala.

Redatelj i pjesnik Jørgen Leth vodeća je figura svjetske eksperimentalno-dokumentarne produkcije te jedan od pionira suvremene danske kinematografije. U filmu Erotic Man putuje svijetom i stvara provokativni i nerijetko autobiografski filmski esej o čovjeku u potrazi za prirodom erotskog.

Među dokumentarističke majstore uključene su i dvije autorice: Kim Longinotto i Jennifer Fox čiji su filmovi domaćoj publici poznati sa prošlogodišnjih izdanja ZagrebDoxa. Longinotto je istaknutabritanska redateljica poznata po portretiranju izuzetno snažnih žena diljem svijeta i bavljenju kontroverznim temama u visoko rizičnim društvima u kojima su diskriminacija i kršenje temeljnih ljudskih prava svakodnevna pojava. Njezin posljednji film, Pink Saris, donosi priču o ženskim pravima u sjevernoj Indiji. Fox je višestruko nagrađivana njujorška redateljica i producentica koja se već predstavila na ZagrebDoxu 2007. godine. Ove će se godine predstaviti dokumentarcem My Reincarnation koji uključuje njezino dvadesetogodišnje praćenje tibetanskog učitelja i njegovog sina koji tvrdoglavo odbija prihvatiti svoju sudbinu reinkarniranog učitelja te umjesto toga odabire karijeru u Italiji.

Posljednji od majstora je istaknuti hrvatski dokumentarist Eduard Galić kojemu će na festivalu biti posvećena autorska večer po izboru Hrvoja Turkovića. Galić je jedan od najproduktivnijih hrvatskih filmskih i televizijskih redatelja uopće – u stvaralačkom radu koji traje preko 45 godina režirao je preko četrdeset dokumentaraca, nekoliko igranih filmova, niz tv-drama, televizijskih serija te preko 100 raznih televizijskih formi. Galić će na ZagrebDoxu ujedno biti i predsjednikom žirija.

Izvor: ZagrebDox / Fotografija: Errol Morris, Tabloid

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano