Linije koje čine javni prostor

Završen je natječaj za izradu idejnih rješenja za uređenje Trga Stjepana Radića u Velikoj Gorici.

idejno_rješenje_trga_630

Selekcijska komisija u sastavu Ana Dana Beroš, Ana Boljar, Ivan Klisurić, Ana Kovačić i Marija Matković dodijelila je prvu nagradu projektu The Line Hane Svatoš-Ražnjević i Ivane Banfić.

Glavni cilj projekta Slike trga bio je redefiniranje socijalne i ekonomske funkcije Trga Stjepana Radića, aktivacija različitih punktova te stvaranje poveznice između Doma kulture Galženica, koji obuhvaća knjižnicu, kazalište i galeriju, i Trga. Projekt se oslanjao na ideju da je javni prostor potrebno društveno, kulturno i politički proizvesti, a ne samo fizički izgraditi. Željelo se potaknuti lokalne stanovnike svih uzrasta na promišljanje javnog prostora Trga te istaknuti i osvijestiti postojanje i program Doma kulture Galženice koji je mnogim stanovnicima još uvijek nepoznat.

 

Osnovni zadatak natječaja bio je promišljanje prostora Trga, odnosno njegovih mogućih pokretnina: sjedećih mjesta, tržnice, štandova, pozornice, konstrukcije s platnom. Također, trebalo je osmisliti način oglašavanja kulturnog sadržaja na samome trgu na inovativan način, pomoću info punktova ili oglasnih panela za kulturne sadržaje, te ponuditi rješenje signalizacije za Dom kulture Galženica u javnome prostoru. S obzirom na to da je veći dio Trga brisani popločen prostor, bez sjedećih mjesta, hlada ili mogućnosti duljeg boravka, predviđena je mogućnost sadnje drveća u velikim teglama. Kao važan preduvjet idejnih projekata istaknut je održivi dizajn, odnosno korištenje recikliranih i ekoloških materijala u prijedlogu same intervencije.

Prvonagrađeni idejni projekt dobit će simboličnu nagradu od tisuću kuna te će biti predstavljen, zajedno s odabranim pristiglim idejnim projektima, na izložbi Slike trga koja se otvara 5. listopada u Galeriji Galženica. Uz ove natječajne radove na izložbi će biti i predstavljeni produkti radionice snimanja pod vodstvom Maria Topića. Kustosice izložbe su Mihaela Richter i Ana Kovačić.

Izvor: Galerija Galženica

Objavljeno
Objavljeno

Povezano