Lektira za filmofile

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima besplatno je na svojim stranicam ponudilo reizdanje knjige eseja Filmska opredjeljenja Hrvoja Turkovića.

hrvoje_turkovic_portret_630

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige novo reizdanje: zbirku eseja Filmska opredjeljenja cijenjenog filmskog kritičara i teoretičara Hrvoja Turkovića

Eseji sabrani u knjizi Filmska opredjeljenja većinom su pregledne naravi: nastali su iz potrebe da se snađe u suvremenim filmskim prilikama, te se stoga bave općim obilježjima vrlo velikog broja filmova, to jest, razdobljima, strujama, filmskim disciplinama i žanrovima, a tek ponegdje, kao ilustracijama općih tvrdnji, karakteristikama filmova jednog redatelja. Ovo snalaženje vođeno je načelom razumijevanja: zbog toga su eseji analitički, objašnjavalački i nastoje biti iscrpni. Budući da je svako razumijevanje vođeno opredjeljenjima, autor izričito tvrdi da mu je cilj uvijek biti metodološki otvoren različitim tipovima i funkcijama filmova, uz osobit trud da prida važnost i punu pažnju onome što se – predrasudno – odbacuje i zanemaruje, a da relativizira važnost onoga što se – također predrasudno – apsolutizira, tj. uzvisuje i nastoji učiniti jednim predmetom vrijednim proizvodnje, praćenja i razmatranja. Utoliko je svako autorovo pojedinačno opredjeljivanje, ma koliko variralo od predmeta do predmeta, sustavno bilo protiv unifikacijskih tendencija, a za dinamičku pluralističku kulturu i u proizvodnji filma i u procjenama te proizvodnje.

Hrvoje Turković diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1972), magistrirao filmske studije na New York University (1976) i doktorirao filmskoteorijskom tezom u Zagrebu (1991). Od 1977. do 2009. predavao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a od 1998. godine obnaša funkciju predsjednika Hrvatskoga filmskog saveza. Uz više od 700 tekstova u raznim publikacijama, objavio je knjige Filmska opredjeljenja (1985), Strukturalizam, semiotika, metafilmologija (1986), Razumijevanje filma (1988), Teorija filma (1994, 2000), Umijeće filma (1996), Suvremeni film (1999), Razumijevanje perspektive (2002), Hrvatska kinematografija (s Vjekoslavom Majcenom, 2003), Film: zabava, žanr i stil (2005), Narav televizije (2008; nagrada Kiklop za publicistiku) te Retoričke regulacije (2009). Dobitnik je nagrada Vladimir Nazor i Vladimir Vuković za životno djelo.

Iz Društva za promicanje književnosti na novim medijima javljaju kako u do kraja godine planiraju objaviti još dva nova besplatna naslova Hrvoja Turkovića, koje već godinama nisu dostupne u tiskanom obliku: Strukturalizam, semiotika, metafilmologija i Razumijevanje filma. Ostala 135 do sada objavljena naslova možete listati na stranicama Društva.  

Izvor: DPKNM

Objavljeno
Objavljeno

Povezano