Kako čitati film

Pod zajedničkim nazivom Filmska čitanka Kinoklub Zagreb u rujnu i listopadu donosi seriju od osam besplatnih javnih predavanja o filmskim fenomenima. 

pripremila:
Ivana Pejić
filmska čitanka-2

Što sve može biti film i kako razumijevati one oblike koji izlaze iz klasične pripovjedne forme? Je li prelaskom pokretnih slika iz kino dvorana u galerije stvoren novi umjetnički medij za koji još nemamo adekvatan teorijski okvir te može li i (eksperimentalni) film sam biti spoznajni alat? Ovo su neka od pitanja na koja će odgovore pokušati dati Filmska čitanka – serija od osam javnih predavanja o filmskim fenomenima uz popratne diskusije, koja se po prvi puta održava ove jeseni u organizaciji Kinokluba Zagreb.

Voditeljica programa je filmska kritičarka i autorica Višnja Vukašinović, a gostujući predavači i predavačice poznata su imena domaće filmologije. Prvo predavanje u dvorištu KKZ-a održava se u subotu, 5. rujna, kada će Petra Belc govoriti o eksperimentalnom filmu u predavanju Epistemologija filma: fiksacija, struktura, kardiogram. Voditelj Kinoteke i selektor 25 FPS-a Mario Kozina govorit će o internetskom i interaktivnom filmu, dok će se leksikograf i stručnjak za povijest hrvatskog igranog filma Tomislav Šakić uhvatiti u koštac s filmskom teorijom s onu stranu narativnog pogleda, fokusirajući se na poetske aspekte filmske forme. Na sličnom tragu nenarativnog strukturiranja je i predavanje filmskog teoretičara i sveučilišnog profesora Hrvoja Turkovića koje se bavi “filmskim listama”, odnosno nabrajalačkim izlaganjem eksperimentalnog filma.

O temi pripovijedanja i stilskog oblikovanja prostora i vremena u igranom filmu umjetničke orijentacije govorit će profesor filozofije i filmolog Krunoslav Lučić, dok će filmologinja Janica Tomić u predavanju Tabloi ili filmske slike dati pregledni prikaz alternativne tradicije u povijesti filma i filmske teorije koja se temelji na vizualnom pripovijedanju. U konkretnije primjere ući će Nikica Gilić analizirajući specifičan filmski prostor u montažnim postupcima Tomislava Gotovca, dok će Bruno Kragić tematizirati filmski dijalog Raúla Ruiza i Marcela Prousta.

Nakon serije predavanja koja završava 24. listopada, polaznici i polaznice će na dvije besplatne produkcijske radionice usvojena teorijska znanja moći i praktički primijeniti u vlastitim radovima, uz mentorstvo filmskih autorica Dalije Dozet i Ive Gavrilović.

Predavanja su besplatna i otvorena za javnost, no kako bi se osiguralo poštivanje epidemioloških mjera dolazak je potrebno najaviti. Detaljan opis i raspored predavanja dostupan je na stranicama Kinokluba Zagreb.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano