Kultura u središtu održivosti

Svjetsko udruženje gradova i lokalnih vlasti objavilo je policy izvještaj o kulturi koja mora biti u središtu planiranja urbanog razvoja.

william_murphy_630 FOTO: William Murphy

Piše: Matija Mrakovčić

Culture Action Europe (CAE) mreža je organizacija i platformi koja već dvadeset godina djeluje na području zagovaranja i uvođenje kulturnih politika u Europskoj uniji. Mreža zagovara interese umjetnika i kulturnih djelatnika, broji preko devedeset izravnih članova, većinom platformi i organizacija koje djeluju na europskoj i nacionalnoj razini. Među izravnim članovima nalaze se europske mreže, tematske mreže poput plesnih, izvedbenih, glazbenih, književnih i slično, zatim nacionalna udruženja i mreže te pojedinci. Uski fokus CAE je naglašavanje uloge kulture u proizvodnji novih modela održivosti i urbanog planiranja.

Jedan je od partnera CAE globalno udruženje Ujedinjenih gradova i lokalnih vlasti (UCLG), s kojim je 2015. pokrenula program usmjeren na pitanje kulture u održivim gradovima. Program je omogućio lokalnim vlastima sudjelovanje u procesu učenja na principima i akcijama nove Agende 21 za kulturu, temeljnom dokumentu UCLG-a.

U siječnju 2016. UCLG je objavila policy izvještaj koji istražuje zašto kultura mora biti u središtu održivog urbanog razvoja, te pridonosi prepoznavanju kulture kao centralnog elementa te paradigme. Analiza pokazuje kako postoji nekoliko načina sagledavanja odnosa kulture i održivog razvoja, no da mitovi o kulturi predstavljaju prepreku njenoj potpunoj integraciji u planiranje i strategije urbanog razvoja.

Kultura bi trebala biti potpuno integrirana u planiranje razvoja, ističe se u studiji, ali ne tako da postane nevidljiva u tom procesu. Karakteristike i prednosti kulturnih izričaja, aktivnosti i različiti kulturni koncepti moraju biti cijenjeni i njegovani, a kultura i kulturno nasljeđe očuvani i osigurani putem informirane, promišljene i osjetljive kulturne politke.

Uz globalna nastojanja i razgovore o održivom razvoju, ovaj izvještaj donosi važne prikaze mitova i kontra-narativa o kulturi, ali i preporuke o ulozi kulture u održivom razvoju. Podsjeća lokalne vlasti na odgovornost održavanja specifične ravnoteže između integracije kulture i urbanog razvoja, ne zaboravljajući njenu cjelovitost i pripadnost, prvenstveno, građanima i zajednicama.

Izvještaj autora Nancy Duxbury, Jyoti Hosagrahar i Jordija Pascuala potražite na istaknutoj poveznici.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano