Kroz teoriju filmskog zvuka

Hrvatski filmski savez najavljuje izlazak nove knjige teoretičarke filmske glazbe Irene Paulus.

filmska_glazba_630

Kada je prije desetak godina odlučila znanja iz svoje matične struke, muzikologije, primijeniti na području filma i povezati s filmologijom, Irena Paulus pionirski je zakoračila u potpuno nerazvijeno znanstveno područje u našoj sredini, jer se dotad nitko od hrvatskih filmskih znalaca, a ni muzikologa, nije specijalizirao za glazbu i općenito zvuk u filmu. 

Proučavanje filmske glazbe započela je na primjerima hrvatskoga filma, sustavno obrađujući sve bitne hrvatske skladatelje filmske glazbe i njihove partiture od 1940-ih naovamo, iz čega je proizašla i njezina prva knjiga, Glazba s ekrana. Istodobno je pisala kritike, eseje i studije o načinu uporabe glazbe i zvuka u suvremenom svjetskom filmu. 

Nastavljajući istraživačku odiseju zvučnim stazama filmskih klasika – od Ejzenštejna, Hawksa ili Hitchcocka do Kubricka, Kieslowskog ili Burtona – te kroz partiture skladateljskih velikana primijenjene u filmu – od Mozarta, Wagnera i Straussa do Hermanna, Elfmana i Preisnera – četvrta knjiga Irene Paulus, Teorija filmske glazbe: kroz teoriju filmskog zvuka, prvi je pokušaj usustavljivanja teorije filmskoga zvuka u nas te sinteza svih dosadašnjih prinosa na tom području u svjetskim okvirima. 

Irena Paulus diplomirala je muzikologiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Predavačica je na Akademiji dramske umjetnosti i redovita suradnica i urednica Trećega programa Hrvatskog radija i Hrvatskog filmskog ljetopisa. Obranila je filmološki magistarski rad “Glazbena komponenta u filmovima Stanleyja Kubricka”, izrađen pod mentorstvom prof. dr. sc. Ante Peterlića, kao i doktorski rad “Glazba kao komponenta filmskog zvuka: teorijski aspekti”, pod vodstvom mentora dr. sc. Nikice Gilića. Godine 2002. izašla joj je knjiga studija Glazba s ekrana. Hrvatska filmska glazba od 1942. do 1990., 2003. knjiga eseja Brainstorming – zapisi o filmskoj glazbi, a 2011. knjiga Kubrickova glazbena odiseja. Članica je Hrvatskog muzikološkog društva, Hrvatskog društva filmskih kritičara i Društva hrvatskih glazbenih teoretičara. 

KP / HFS

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano