Krajolici, crte i leteće krave

Predstavljena je nova predstava nastala u okviru suradničkog projekta ZKM-a i Državnog kazališta u Braunschweigu.

ivica_buljan_zuta_crta_630

Dvogodišnji projekt Pozor: Pioniri! ovih dviju kazališnih kuća zaključuju dvije predstave: Krajolik s padom prema tekstu Ivane Sajko, nagrađenom ove godine Nagradom Marin Držić, u produkciji DK Braunschweig, te predstava Žuta crta prema tekstu njemačkih autorica Juli Zeh i Charlotte Roos i režiji Ivice Buljana.  

Žuta crta dotiče širok dijapazon tema i fenomena, od pitanja migracije i slike Europske unije, preko ključnih prijepora konceptualnih umjetničkih praksi, do muške histerije. Ivica Buljan istaknuo je kako je princip rada na ovoj predstavi više nalikovao modelima grupnih radova u kreiranju događaja “livingovskog” karaktera. Tome u prilog zasigurno ide i činjenica kako su u radu na predstavi sudjelovale i snažne individualne autorske ličnosti poput Lovre Artukovića, zaduženog za scenografiju, te kompozitora Mitje Smrekara Vrhovnika.  

U centru radnje nalazi se ljubavni odnos između perfomerice Helene koju igra Lucija Šerbedžija i njezinog histeričnog momka Paula kojeg izvodi Goran Bogdan. Iz njihovih javnih i privatnih uloga isteći će se čitav koloplet društvenih, političkih i psiholoških problema, a pojavit će se i jedna leteća krava. Uz Bogdana i Šerbedžiju, u predstavi sudjeluju Nina Violić, Hrvojka Begović, Ksenija Marinković, Frano Mašković, Vedran Živolić, te gostujući glumac iz braunšvajškog kazališta – Tobias Beyer.

Predstava Žuta crta – premijerno izvedena u lipnja u sklopu festivala Theaterformen – bit će izvedena u subotu, 13. listopada u ZKM-u, a u istom kazalištu 21. listopada gostuje njemačka predstava Krajolik s padom.

A.L.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano