Katalizator aktivne zajednice

Nakon radionica u Canterburyju i Exeteru Bacači Sjenki nastavljaju projekt Porozna dramaturgija radionicom u Belfastu.

exeter_weston_630

Projekt Porozna dramaturgija: Zajedništvo i zajednica u strukturi kazališnog događaja predstavlja, s jedne strane, akademsko-istraživački projekt s ciljem preispitivanja različitih oblika zajednica i zajedništva konstruiranih unutar interaktivnih i ambijentalnih kazališnih djela pod zajedničkim atributom porozna, te s druge strane, identificira utjecaje na kazalište i njegovu institucionalnu i društvenu ulogu.

Nositelji projekta su, uz Bacače Sjenki, Sveučilišta u Kentu i Exeteru uz pomoć projektnih voditeljica Cathy Turner i Duške Radosavljević, te voditeljica kazališta Tinderbox iz Belfasta Hanna Slattne.

Katarina Pejović iz Bacača sjenki tijekom tri dana u kazalištu The MAC u Belfastu vodit će radionicu za irske kazališne stvaratelje, uglavnom one koji se bave razvojnom dramaturgijom, istraživačkim, aktivističkim i postdramskim kazalištem s naglaskom na radu sa publikom.

Ova radionica kazališne prakse kroz primjere projekata te diskusije i vježbe bavit će se pitanjima o načinima usmjeravanja iskustava publike. Kako proces osmišljavanja složenih i otvorenih dramatuških izvedbenih sustava odnosno projekata činimo zabavnim, zaigranim i otvorenim? Kako stvaramo strukturu izvedbenih djela s namjerom da ih ostavimo (djelomično) otvorenim da ih publika oblikuje te kako pripremiti performere da na tu otvorenost publike kreativno odgovara?

Projekt postavlja pitanje može li umjetničko djelo svojom poroznom konstrukcijom ostvariti demokratske ciljeve na način da funkcionira poput katalizatora stvaranja ili otkrivanja aktivne kritične zajednice angažirane u kolektivnom dijalogu. Realizacija projekta zamišljena je u obliku radionica, mini-diskusija te javnih debata koje će se odvijati u više gradova Velike Britanije, Hrvatske i Belgije.

U poseban su fokus stavljeni projekti i predstave Bacača sjenki koji su uspostavili dijalog sa zajednicama, posebnim skupinama građana i raznovrsnom kazališnom publikom u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Italiji, Cipru, Crnoj Gori, Makedoniji i Velikoj Britaniji.

Projekt će završiti kreativnom radionicom i mini konferencijom 14. i 15. kolovoza u Dubrovniku.

Izvor: Bacači sjenki

Objavljeno
Objavljeno

Povezano