Kako je književnost prorokovala budućnost

Na ovogodišnjoj Reviji malih književnosti u Booksi, zagrebačkoj će se publici predstaviti grčki književnici. 

petsa_vasiliki_630

Kao i svake godine početkom listopada, zagrebački književni klub Booksa, u sklopu manifestacije Revija malih književnosti organizira susret publike i mladih, do sada na hrvatskom jeziku neobjavljenih regionalnih pisaca. Ovogodišnja, osma po redu Revija malih književnosti posvećena je grčkoj književnosti i bit će održana 4. i 5. listopada. U Booksi će se tom prilikom predstaviti Vasiliki Petsa, Kallia Papadaki, Hristos Asteriu, Maria Ksiluri i Ilias Maglinis. Čitanja i razgovori zakazani su za 19 sati.

Stil ovih mladih pisaca i spisateljica izuzetno je raznolik. Odabir tekstova za reviju je odradio grčki pisac Hristos Hrisopulos, koji se u pri selekciji fokusirao na one trenutke u suvremenoj grčkoj književnosti koji su anticipirali krizu i probleme s kojima se grčko, i ne samo grčko društvo danas nosi. “Iako je društvena situacija u današnjoj Grčkoj sveprisutna tema, stilski su grčki književnici mlađe generacije odmaknuti od kod nas vrlo zastupljene stvarnosne proze, oni život koji ih okružuje sagledavaju iz kuta koji je više metafizičke ili filozofske naravi”, ističu organizatorice revije. Uz navedene, katalog ovogodišnje Revije malih književnosti sadrži tekstove Dimitre Kotule, Giorgosa Hantzisa, Theodorosa Hiotisa i Marie Fakinu

Gosti iz Grčke čitat će na materinjem jeziku, a publika će moći pratiti projekciju hrvatskog prijevoda njihovih tekstova, dok će se razgovor s njima odvijati na engleskom jeziku. Prvog dana festivala, nakon uvodnog razgovora Pogled unatrag – kako je književnost “prorokovala” budućnost s Hristosom Hrisopulosom publici će se predstaviti Vasiliki Petsa i Kallia Papadaki. Dan poslije, svoje će tekstove čitati Hristos Asteriu, Maria Ksiluri i Ilias Maglinis. 

Revija malih književnosti zamišljena je kao festival predstavljanja suvremenih autora mlađe generacije iz zemalja regije (od Austrije do Grčke) koji su se u svojim zemljama afirmirali i postigli uspjeh kod publike i kritike, dok im u Hrvatskoj još nisu objavljene knjige. Dosad su se u okviru ovog programa zagrebačkoj publici predstavili mladi književnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Bugarske, Rumunjske i Kosova.

KP / Izvor: Booksa / Na fotografiji: Vasiliki Petsa
Objavljeno
Objavljeno

Povezano