Jedna žena, jedan bend

Nastup američke kantuatorice koja se skriva iza umjetničkog imena tUnE-yArDs najavljuje nadolazeći glazbeni festival Terraneo.

tune_yards_480
Kad je u u travnju 2011. svjetlo dana ugledalo drugo dugosvirajuće ostvarenje samozatajne američke kantautorice Merrill Garbus postalo je jasno zašto su je dvije godine prije, netom nakon što je na recikliranim kasetama u opticaj pustila svoj prvijenac BiRd-BrAiNs, vrbovali predstavnici kultne britanske etikete 4AD. Pokazalo se, naime, po tko zna koji put da unutar te kuće imaju strašan nos za nadarene izvođače a Merrill im se svojim drugim albumom w h o k i l l uvelike odužila za ukazano povjerenje.
 
Navedeni je album naišao na bezrezervnu podršku tada već sve brojnije publike, koju je privukla u prvom redu svojim sjajnim nastupima, ali i na nepodjeljeno oduševljenje kritike koje je na koncu rezultiralo ipak pomalo iznenađujućom činjenicom da se taj album našao na gotovo svim značajnijim godišnjim listama najboljih albuma pa tako i onima srednjestrujaških magazina poput Rolling Stonea, Uncuta ili NME-a, ili pak u nespecijalziranim ali itekako cijenjenim tiskovinama kao što su The Guardian ili Time.
 
U međuvremenu je Merrill postala iznimno traženo ime na festivalskim pozornicama širom svijeta gdje svojim izvornim “one woman band” konceptom, upotpunjenim bas gitarom stalnog suradnika Natea Brennera a obogaćena gostujućim saksofonima, oduševljava koliko i svojom toplinom i neposrednošću. Fascinatna je lakoća kojom ova iznimna glazbenica uživo kreira svoj kompleksan spoj indie popa, bluesa, folka i afričke glazbe, a sve uz korištenje ukulelea i nekolicine udaraljki kojima vješto manipulira uz pomoć niza efekata generirajući pri tom loopove koje slaže sloj po sloj i nadograđuje vlastitim prekrasnim glasom tvoreći zavodljiv i originalan kovitlac zvukova kojem je gotovo nemoguće odoljeti.
 
tUnE-yArDs se tako potvrđuje kao još jedno u nizu nadarenih imena svjetske glazbe koje Zagreb posjećuje u trenutku svog prvog kreavitnog i nadolazećeg komercijalnog vrhunca, pa će tako odlično poslužiti kao još jedno značajno gostovanje koje najavljuje idući Terraneo .
Ulaznice za koncert koji će se održati 7. ožujka 2012. u Tvornici kulture po promotivnoj cijeni od 65 kuna mogu se kupiti zaključno s 31. prosincom u Dirty Old Shopu, Rockmarku i Tvornici kulture. Nakon tog datuma cijena će im biti 80 kuna, a na ulazu 100 kuna.
Izvor: Artim

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano