Između iskazivog i neiskazivog

Koreografija Točka sabiranja Zrinke Užbinec i Ane Kreitmeyer gostuje na festivalu Les Repérages u francuskom Roubaixu. 

BADco_Point_of_Convergence_tocka_sabiranja_630

Točka sabiranja koreografski je eksperiment zadržavanja u suvišku gdje komunikacija u plesu i o plesu oscilira između iskazivog i neiskazivog: inzistirajući na plesnim sredstvima, strukturirajući intenzitet komunikacijskog šuma – proizvoditi specifične uvjete sporazumijevanja u plesu i sporazumijevanja o plesu. Da bi se sporazumjelo, potrebno je pregovarati o uvjetima razumijevanja.

Autorice Zrinka Užbinec i Ana Kreitmeyer to pregovaranje o uvjetima razumijevanja, razumijevanja koje tek treba doći do sporazumijevanja, provode kroz seriju mutacija plesnog izraza. Jednostavnu početnu koreografiju komuniciraju jedna drugoj kroz plesne pregovore, sporazumijevanja i nesporazume tijekom kojih tek uspostavljene geste gube značenja, a povremeni pogledi i znakovi dlana postaju intenziteti koji mijenjaju kontekst, pretvaraju značenja u suvišak.

U procesu “hrapavog” prevođenja plesni izraz jedne tako ostaje izložen stalnoj i neprekinutoj plesnoj interpretaciji druge stvarajući koreografsku situaciju koja više nije locirana na tijelima, već između dvaju tijela. Pokušaj pregovaranja, prevođenja, promašaj, objašnjenje koje nismo tražili, nesporazum, pokušaj subivanja. Točka sabiranja je u oku gledatelja, u iluzornoj daljini gdje se dvije paralelne linije sijeku u beskonačnosti.

Zrinka Užbinec i Ana Kreitmeyer iz BADco. izvest će ovu koreografiju, premijerno prikazanu 2010. godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, na 18. izdanju internacionalnog susreta mlade koreografije Les Repérages u francuskom gradu Roubaixu. Les Repérages publici nudi aktualni izbor koreografija s međunarodne scene te potiče razmjenu, cirkulaciju i produkciju mladih koreografa. Osim autorica iz Hrvatske, na festivalskoj pozornici će nastupiti koreografi i plesači iz Brazila, Finske, Francuske, Italije, Luksemburga i Švicarske.  

Izvedba Točke sabiranja zakazana je za 15. ožujka. Više o festivalu možete saznati ovdje

KP / BADco.   

 

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano