Inkubator novog kazališnog izraza

Pogonator čine umjetnički projekti koji otvaraju kritički prostor, pronalaze nove umjetničke oblike i načine komunikacije s publikom. Otvoren je novi poziv za prijavu projekata.

dosta_upset_630

Fotografija projekta Dosta! Teatra UPSET, izvedba u rujnu 2016.

Piše: Matija Mrakovčić

Zagrebačka suvremena izvedbena scena velikim je dijelom rezultat rada umjetničkih organizacija i udruga, neformalnih skupina, profesionalaca i “amatera” koji pripadaju polju nezavisne kulturne produkcije. Te skupine djeluju u vrlo nepovoljnim uvjetima, koji su neusporedivi s onima koje imaju njihove kolege koje rade unutar javnih kazališta i drugih institucija. 

S obzirom na to kako je jedna od misija Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade podupirati razvoj suvremene nezavisne kulture i umjetnosti, Pogon je u veljači 2015. pokrenuo program Pogonator koji se odnosi upravo na taj segment nezavisnog izvedbenog stvaralaštva i kulturne medijacije. Pogonator podrazumijeva prostornu, programsku, tehničku i promidžbenu podršku za nove domaće produkcije, umjetničke istraživačke projekte i izvedbe gotovih predstava domaće produkcije u domeni suvremenog progresivnog kazališta, suvremenog plesa, novog cirkusa i eksperimentalnih hibridnih, istraživačkih projekata, koji se realiziraju u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo. 

Na posljednjem natječaju Pogonatora dodjeljeno je šest termina za produkcije, od kojih su tri već realizirane i izvedene, a tri će se realizirati tijekom ljeta i na jesen. 

U velikoj dvorani Pogona Jedinstvo plesači iz studija Hip Hop House pripremili su predstavu Komunikacija koja se bavila aktualnim socijalnim problemom u društvu. Premijerno je izvedena krajem siječnja 2015. U veljači, projekt (S)LETOVI – Inteligencija jata izvedbenog kolektiva Trećeprostor, koji djeluje unutar Udruge Punkošipak, problematizirao je specifičnu prostornost, nastavljajući se na postavke političke i kulturalne geografije te spacijalni, prostorni obrat u humanistici i društvenim znanostima. U svibnju izvedena je Torture skupine Cirkorama, “predstava cirkuske sadašnjosti koja preispituje sitna i ponešto veća mučenja koja si činimo i koja nam drugi čine na putu do umjetničkog samo-ostvarenja”.

Tijekom ljeta i na jesen u Pogonu vas očekuju dramsko-akcijsko istraživanje socijalne stigme i mobbinga kroz teatar i pokret pod nazivom Dosta! u izvedbi Udruge za prevenciju stigmatizacije i edukaciju teatrom UPSET (poziv za sudjelovanje objavljen je ovdje), Burza grešaka Dore Kokolj i Pod staklenim zvonom Vesne Mačković.

Novim prostorima izvedbenosti posvetili smo i emisiju Abeceda nezavisne kulture u kojoj je gostovao Nenad Barić iz Pogona, a povodom novog programa, te su sudjelovali Mario Kovač (KUM), Irena Boćkai (Punkošipak) i Nikolina Majdak (Triko Cirkus Teatar). 

Pogon je objavio novi poziv za udruge, umjetničke organizacije, neformalne grupe i pojedince da se prijave za korištenje besplatnih radno-produkcijskih termina u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo u 2016. godini. Okvirno, planira se podržati dvije do tri nove domaće produkcije s izvedbama te dva do tri umjetnička istraživačka projekta, ovisno o interesu i broju potrebnih termina.

Odabrani projekti mogu koristiti prostor i svu tehničku opremu i to najviše 20 besplatnih termina (dana), najviše 6 sati dnevno. Prijavitelji pristaju da, ukoliko njihovi projekti budu odabrani, Pogon za iste zatraži sufinanciranje putem poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Grada Zagreba i Ministarstva kulture. U slučaju odobrenja sufinanciranja, prijavitelji mogu očekivati i dodatnu podršku. Za odabrane projekte bit će osigurana osnovna podrška promocije putem interneta i drugih redovnih promotivnih alata Pogona.

Poziv je otvoren do 18. kolovoza, a više o načinu prijave projekata potražite na istaknutoj poveznici.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano