I kino i knjižnica

Riječko Art-kino otvara specijal(izira)nu knjižnicu koja će članovima otvoriti police s preko 700 knjiga, 500 časopisa i 600 DVD-a.

piše:
Vatroslav Miloš
mini_art_kino630 FOTO: kinomreza.hr

Piše: Vatroslav Miloš

Specijalna knjižnica Art-kino osnovana je kao knjižnica i čitaonica u sklopu javne ustanove u kulturi Art-kina, a u petak, 12. veljače, otvorit će je redatelj Slobodan Šijan i istovremeno predstaviti dvije svoje knjige: Filmus: Priče o flimu i Kino Tom. “Knjižnica Art-kino trenutno broji tri inventarne koje obuhvaćaju knjige s preko 700 naslova podijeljenih u Opću i Referentnu zbirku, gotovo 500 časopisa zbirke Periodika (16 naslova) te Audiovizualnu zbirku koja sadrži 600 DVD-a suvremenih i klasičnih filmskih naslova”, ističu iz riječkog Art-kina.

Istovremeno, ističe se, čitateljice i čitatelji moći će čitati i periodiku na koju je pretplaćeno Art-kino te će, uz klasičnu knjižnu građu, imati pristup i tabletima na koji će se naći isključivo filmovi snimani u Rijeci, filmski radovi posvećeni Rijeci, kao i djela riječkih autora. Najavljuje se i program “Film izvan okvira”, koji će “na mjesečnoj bazi donositi komplementarni sadržaj samom filmskom programu kroz promocije knjiga i časopisa, razgovore s redateljima i ostalim filmskim djelatnicima, radionice, panele i okrugle stolove”.

Uz Šijana, otvorenju će nazočiti i Vera Robić Škarica iz Hrvatskog filmskog saveza te Petar Milat iz Multimedijalnog instituta. 

Art-kino je javna ustanova u kulturi u kojoj je samo prošle godine održano preko 900 filmskih programa, a posjetilo ju je gotovo 40 tisuća posjetitelja. Također, vrijedi istaknuti kako je Art-kino u prosincu 2015. godine otvorilo i drugu dvoranu, Mini Art-kino, specijaliziranu za projekcije dokumentarnih, kratkih i eksperimentalnih filmova, ali i za tribine, promocije i prezentacije.

Art-kino je, kako se ističe na njihovima stranicama, kino koje je “važno jer ljubiteljima filmske umjetnosti nudi alternativu ugašenu u većini gradova”.

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano