Gáspár Miklós Tamás u Srbiji

Mađarski filozof, političar i publicist Gáspár Miklós Tamás održat će predavanja u Novom Sadu i Beogradu.

miklos_tamas-480

Oba predavanja posvećena su mogućim pravcima društvenog razvoja nakon aktualne krize dominantnog poretka. Nakon raspada produktivističke paradigme, raspada tradicionalne buržoazije i tradicionalnog proletarijata, krize ciklusa akumulacije i ekonomskog rasta suočavamo se s novom situacijom. Legitimacija kasnog kapitalizma je izuzetno teška. Uloga rada kao suštinskog modela socijalizacije je propala. Nema i nikada više neće biti potpune zaposlenosti. Države moraju osigurati život milijardama. Jedini mogući odgovor je ograničavanje državljanstva i političke subjektivnosti bazirane na tijelu (zdravstvo, starost, rasa, spol, itd.). Ovo bi moglo značiti kraj jednakosti i emancipacije. 

Novosadsko predavanje “Šta da mislimo o vremenu posle kapitalizma?”, organizirano od strane Instituta za konceptualnu politiku, održat će 18. listopada u 20 sati u Art klinici, a beogradsko “Biopolitika i ruševine dvadesetog veka” 20. listopada u 14 sati na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju

Tamás je studirao filozofiju i klasičnu filologiju u Rumunjskoj. Bio je jedan od najznačajnijih protivnika rumunjskog i mađarskog realsocijalizma. Predavao je u Budimpešti (ELTE, odnosno CEU), zatim na sveučilištima u inozemstvu (Oxford, Chicago, Georgetown, Yale, Columbia, itd). Godinama je bio istraživač u različitim gradovima (Pariz, Beč, Berlin). Početkom 1990-ih bio je direktor Instituta za filozofiju u Budimpešti. Trenutno je predsjednik Zelene ljevice. Njegovi radovi su prevedeni na 14 jezika. Bavi se, prije svega, filozofijom politike. Sredinom 1990-ih je postao jedan od glavnih ljevičarskih intelektualaca Istočne Europe.

Izvor: Centar za socijalna istraživanja

 


Objavljeno
Objavljeno

Povezano