Fokus na Afriku i Balkan

Četvrti međunarodni festival izvedbenih umjetnosti u organizaciji zagrebačke udruge Domino održat će se od 16. do 26. rujna na više njujorških lokacija.

pripremila:
Matija Mrakovčić
annie_sprinkle_630 Annie Sprinkle i Beth Stevens, FOTO: Queer New York

Pripremila: Matija Mrakovčić

Queer New York International Arts Festival (QNYIA) stvoren je kako bi proširio parametre čitanja svega što queer umjetnost može biti i značiti. Koncept predlaže novoizmišljenu definiciju queera koja može poslužiti kao šira platforma za izvrsnost u umjetnosti, koja je sposobna za praćenje, otkrivanje i tumačenje novih trendova. Osim što preispituje društvene norme i umjetničke prakse, festival repozicionira različitost predstavljajući umjetnike čiji se rad bavi ne samo spolom i identitetom (očekivanim queer pitanjima), već i širim rasponom osobnih, društvenih i estetskih fenomena unutar ovog novog kontejnera drugosti. Organizator je festivala udruga Domino, koja u Hrvatskoj organizira festival Perforacije i Queer Zagreb Sezonu.

Program ovogodišnjeg festivala uključuje poseban fokus na afričku izvedbenu umjetnost, te niz američkih i svjetskih izvođača. Afrički fokus donosi američku premijeru predstave Shades of a Queen umjetnice Mmakgosi Kgabi, a marokanski se umjetnik Mehdi-Georges Lahlou dotiče pitanja vjerskog fundamentalizma. Hrvatska i Balkan zastupljeni su izvedbama Ive Dimcheva i Brune Isakovića. Kolektiv Social Health Performance Club će nizom izvedbi propitivati queer predznak umjetničkog djela. Festival također uključuje multimedijalnu izvedbu inspiriranu Derekom Jarmanom, kao i kabaret o odnosu roda, moći i seksualnosti, te niz drugih izvedbi, poput rada švicarsko-američkog umjetnika Joshue Montena koji u koreografiju uključuje znakovni jezik, dok će Annie Sprinkle kombinirati ekologiju i seks pozitivni feminizam uz ekskluzivnu “ekoseksualnu” turu po Central parku.

Kurator festivala je Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor udruge Domino, koji u sklopu festivala dodjeljuje i posebnu stipendiju André von Ah za doprinos queer izvedbenim umjetnostima. Za više informacija o festivalskom programu pratite službenu stranicu festivala.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano