Filmski klasici za djecu

Održava se KinoKino - Međunarodni filmski festival za djecu, na kojem filmove iz natjecateljskog programa, osim profesionalnog, procjenjuje i dječji žiri.

pripremila:
Martina Domladovac
KinoKino_HFS_630

Pripremila: Martina Domladovac

Na Međunarodnom filmskom festivalu za djecu – KinoKino, koji se održava od 16. do 20. ožujka  u zagrebačkom kinu Europa, a organizira ga tim Zagreb Film Festivala, tijekom pet dana trajanja prikazat će se tridesetak igranih filmova za djecu. Cilj festivala pridonijeti je stvaranju novih generacija kino publike i budućih filmofila, pa stoga prikazane filmove iz natjecateljskog programa, osim profesionalnog, procjenjuje i dječji žiri. Suradnjom Hrvatskog filmskog saveza i KinoKina, u njemu su se našli i mladi talenti iz OŠ Rudeš, Lovro Svetina i Katarina Jukić. Savez ih je predložio za sudjelovanje u radu dječjeg žirija na temelju njihovog dosadašnjeg uspjeha na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, jedinoj manifestaciji u Hrvatskoj posvećenoj isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca, koja postoji već više od pola stoljeća.

I Lovro i Katarina imaju petnaest godina i idu u osmi razred, a već su godinama članovi filmske grupe u okviru škole. Katarina je kao glavna montažerka radila na brojnim filmovima koji su osvajali nagrade i priznanja, a vrijedi izdvojiti nagradu na Reviji stvaralaštva djece 2014. godine za dokumentarni film Katica za sve. Najveći Lovrin uspjeh nagrada je na Reviji 2015. godine za film Copy Paste, za koji je napisao scenarij. Oni će gledati i analizirati natjecateljski program festivala u kojemu su se našli dječji filmovi s različitih strana svijeta, od Australije i Južne Koreje, do Indije i Švedske. 

Osim natjecateljskog programa recentnih dugih i kratkih filmova, tijekom festivala se prikazuju i filmski klasici za djecu. Projekcije će pratiti razgovori s filmskim stručnjacima, a u popratnom se programu održava i niz radionica namijenjenih djeci koje vode stručnjaci iz različitih kulturnih, umjetničkih i društvenih područja, prenosi Hrvatski filmski savez.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano