Fascinantni uvidi Sanje Iveković

Prva izložba Sanje Iveković u njujorškoj MoMa-i, a ujedno i prva samostalna izložba neke hrvatske umjetnice u tom prestižnom muzeju, pokriva četiri desetljeća njezina umjetničkog rada

sanja_ivekovic_dvostruki_zivot_480
Izložba je naslovljena Sweet Violence prema njezinom istoimenom video radu iz 1974. godine, a predstavit će četiri desetljeća djelovanja ove aktivistice, feministkinje i pionirke video umjetnosti.

Jedna od ključnih umjetnica svoje generacije, Iveković se koristi fotografijom, performansom, videom, instalacijom i akcijom, a tema koja ju je vrlo često intrigirala je predstavljanje žene u medijima, te uticaj koji takva idealizacija ima na žene. Nakon pada socijalističkog režima, bavila se i posljedicama pobjede kapitalizma i tržišne ekonomije na uvjete života, opet s posebnim osvrtom na žene.

Među izloženim radovima, uz već spomenuto Slatko nasilje, Osobne rezove i Opću opasnost,  naći će se i serija radova Dvostruki život koju je otkupila upravo MoMa i uvrstila ga u svoj postav.

“Iveković nudi fascinantan uvid u politiku moći, rodne uloge i  paradoksa svojstvenih kolektivnojm sjećanju društva”, stoji u popratnom tekstu uz izložbu koju potpisuje kustosica Roxana Marcoci.

Predstavljanje rada Sanje Iveković u MoMa-i trajat će od 18. prosinca 2011. pa sve do 26. ožujka 2012,  a dio radova koji će biti izložen u New Yorku mogao se nedavno vidjeti i u zagrebačkoj galeriji Nova, gdje je umjetnica izlagala zajedno s Davidom Maljkovićem i Ivanom Piceljom. Također, na nedavno održanoj konferenciji Otvorene institucije, Iveković je, uz osvrt na vlastiti rad, zajedno sa Suzanom Milevskom održala predavanje i  razgovor o društvenoj ulozi umjetnika.

V.M. / MoMa / Foto: Sanja Iveković, Novogodišnja zabava, Silba 1969/1970 / “Grazia”, srpanj 1975. 
Objavljeno
Objavljeno

Povezano