Emancipacijske prakse

Publikacija naslovljena (Ne)zavisni? zbornik je tekstova nastalih povodom suradnje četiriju (ne)zavisnih kulturnih organizacija na projektu New Media Cross-Border.

papirnati_avion_630

Knjiga (Ne)zavisni? zbornik je tekstova o angažmanu pojedinca u zajednici, samoorganiziranju, suradnji, transdisciplinarnosti, koji propituju sociološke fenomene u nezavisnoj kulturi i kulturi novih medija. Autori tekstova su djelatnici u kulturi i sektoru civilnog društva, aktivni u razvoju svojih zajednica. ”Iako raspon zborničkih tema obuhvaća vremensko razdoblje od osamdesetih godina prošloga stoljeća i sadrži tekstove pisane iz znanstvene, ali i osobne perspektive, čitatelj će shvatiti današnji položaj malog čovjeka, aktivista, izgubljenog na pragu općeg neuspjeha kapitalizma, te će prepoznati ideje i prilike za drugačije i bolje funkcioniranje sustava”, navedeno je u pozivu na promociju zbornika, u galeriji Zlatni ajngel u Varaždinu, 14. veljače u 18 sati.

Promocija zbornika organizirana je u sklopu izložbe Novomedijska nezavisna kulturna scena u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Sloveniji, posljednjeg u nizu rezultata projekta Transdisciplinarnost i nove medijske kulture u razvoju prekograničnog područja (New Media Cross-Border) koji provode udruge Autonomni centar – ACT iz Čakovca, Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Maribora, ONEJ – društvo prekmurske pobude iz Murske Sobote i Udruga mladih Varaždinski underground klub (V.U.K.) iz Varaždina. Promocija u Čakovcu najavljena je za 21. veljače, kad će se održati i ovogranična završna konferencija projekta, te u Mariboru i Murskoj Soboti u ožujku.

O ideji projekta stvaranja dinamičnog prekograničnog područja kulture pišu Stjepan Mikec, voditelj projekta, predstavljajući ”ideju razvoja društva kroz nove medije i kulturu dijeljenja znanja i informacija” te Dejan Pestotnik i Žiga Dobnikar, o potencijalima i pozitivnim utjecajima tzv. novomedijske scene u širem društveno-ekonomskom kontekstu. O transdisciplinarnosti koja ”pruža oslobođenje i čvrstoću koji mogu potaknuti razmišljanja o kreativnosti protiv radikalnih geopolitičkih promjena, favorita intelektualaca iz područja umjetnosti, humanističkih znanosti i znanosti za ravne strukture” pišu Martha Blassnigg i Michael Punt sa Sveučilišta u Plymouthu, a na temelju radionice održane u Čakovcu u rujnu 2011. O specifičnim iskustvima ”prijelaza” između fanzinske, analogne i samoodržive te novomedijske, financijski potpomognute scene pišu Robert Posavec, voditelj javne i kulturne djelatnosti u Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec, Snežana Štabi, urednica govornog programa mariborskog studentskog radija MARŠ, te Peter Tomaž Dobrila iz Multimedijskog centra KIBLA. Upravo se u njihovim tekstovima može pronaći smisao naslova zbornika, onaj upitnik koji svatko od njih objašnjava na svoj način. Tako Robert Posavec piše o nezavisnoj sceni ”koja ne poznaje formalin, ali koja ne poznaje ni projektne prijedloge ni izvještaje donatorima. To je scena koja je devedesetih nikla iz rada pojedinaca različitih motivacija, ali koja je izrastala odozdo, bez suradnje s državnim institucijama, ali bez bilo kakve zajedničke vizije tada aktivnih pojedinaca i inicijativa”. Posavec ističe da su polemike oko prostora predanih ili uskraćenih nezavisnoj kulturnoj sceni suvremeni problem, a ne problem devedesetih, te da se tim lažnim fokusom ”preskaču važni fenomeni, a to su identifikacija s vrijednostima solidarnosti i povjerenja, sklonost subverzivnosti spram vladajućeg sustava, otvoreno protivljenje na proklamativnoj razini, samoorganizacija, autonomnost, politička i ekonomska nezavisnost, sve odreda vrijednosti kojih danas u stalnim prostorima na sjeveru Hrvatske ima koliko i veganskih restorana u Dalmatinskoj zagori”. Posebno mjesto u zborniku zauzima tekst Marte Gregorčič o novim, odgovornim, zelenim i solidarnim pristupima u ekonomiji koje uvode potencie, revolucionarne borbe kao alternative neoliberalizmu u Latinskoj Americi, Indiji i drugim državama Juga. Tim tekstom, iako se nalazi u sredini zbornika, ili baš zato, obuhvaća se cjelokupna ideja prekogranične suradnje s ciljem emancipacije: ”Za promjene ili pomak iz nemogućih, kaotičnih i sve nesigurnijih uvjeta, ljudi ne trebaju novu vjeru, novu ideologiju; ono što trebaju su novi prostori i percepcije u kojima bi se mogli samorealizirati, u kojima bi mogli surađivati, kreativno i kvalitativno zadovoljavati svoje potrebe i želje, oštriti maštu i iskušavati suradnje”.

Do ovog trojezičnog, besplatnog zbornika možete doći na promocijama organiziranim u Varaždinu, Čakovcu i Mariboru, ili ga preuzeti ovdje.

KP

Objavljeno
Objavljeno

Povezano