Deset godina Queera

Ovogodišnje izdanje festivala nastavak je kazališne, performativne, glazbene, likovne te filmske umjetničke borbe s queer predznakom. 

raimund_hoghe_630

Aktivnosti organizacije Queer Zagreb uključuju cijeli spektar događaja i inicijativa čiji zajednički cilj je jačanje LGBTIQ zajednice u Hrvatskoj za život bez diskriminacije. Najveći događaj koji se organizira i koji je sve započeo, Zagreb Queer Festival, međunarodni je festival kazališnih, plesnih i vizualnih umjetnosti koji je postao glavni umjetnički festival te vrste u Europi i u razdoblju od 2003. godine do danas je na njemu prezentirano više od 300 umjetnika i udruga iz cijelog svijeta. Kao dodatak izvedbenim umjetnostima, mjesečno se prezentira i filmski program pod nazivom Queer Momenti, što čini Zagreb jednim od rijetkih gradova istočne Europe s kontinuiranim mjesečnim programom queer kinematografije.

Izdavanje knjiga je još jedna od glavnih aktivnosti organizacije. Queer prosječno izdaje četiri do pet naslova godišnje, od domaćih, regionalnih do međunarodnih autora. Jedna od najvažnijih izdanih knjiga je Usmena povijest homoseksualnosti u Hrvatskoj 1945. – 1990.

U partnerstvu s drugim organizacijama Queer vodi kampanje protiv homofobije, organizira istraživanja koja se bave različitim temama koje se tiču LGBTIQ zajednice. U 2010. godini lansiran je online queer portal, Queer.hr, koji je ubrzo postao najposjećeniji queer portal u Hrvatskoj i regiji. Sveukupno, aktivnosti organizacije Queer Zagreb dosežu nekoliko desetaka tisuća ljudi – njeno ime stoji iza kvalitete i jednakosti, a naša snaga leži u kreativnosti naših programa.

Ovogodišnji program festivala Queer – koji se održava od 23. do 30. travnja – predstavit će Hélu Fattoumia i Erica Lamoureuxa, Kettly Noël i Nelisiwe Xaba, les gens d’Uterpan, Anat Rachel Cederbaum i Gila Kerera, Raimunda Hoghea, Martu Soares, Tadasua Takaminea, Marlene Freitas, Angela Madureiru, Bojana Djordjeva, Željka Zoricu, Gabrielu Mureb, Isabel Ramil, Raquel Versieux te grupe Holcombe Waller i PUSSYFAGGOT!

Detaljnije informacije o programu bit će dostupne uskoro. 

Izvor: Queer.hr / Na fotografiji: Raimund Hoghe


Objavljeno
Objavljeno

Povezano