Deset godina eksperimenta

Posljednji vikend u rujnu u znaku je eksperimentalnog, inovativnog i umjetničkog filma, odnosno Festivala 25 FPS.

piše:
Vatroslav Miloš
silvestar_kolbas_kino_crvena_630

Silvestar Kolbas, Kino Crvena zvijezda

25 FPS

Zagrebačko Kino SC već deset godina domaćin je ovoj filmskoj manifestaciji i svi ovogodišnji festivalski programi održavat će se u najvećoj gradskoj, a najmanje aktivnoj kinodvorani. Desetogodišnjica Festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS skrenut će pozornost na lokaciju kojoj je u digitaliziranoj kinoprikazivačkoj sadašnjosti ostalo samo sjećanje na blistavu prošlost, te će zasjati u slavljeničkom sjaju s filmovima, autorima, projekcionistima, gledateljima i festivalskim gostima. Od četvrtka 25. do nedjelje 28. rujna Festival slavi u Zagrebu, a potom se seli u Rijeku gdje se u Art-kinu Croatia prikazuje dio zagrebačkog programa.

Međunarodni alternativni i eksperimentalni filmovi nastali u posljednje dvije godine radovi su koji istražuju mogućnosti filmskog medija, balansiraju između rodova, žanrova i tehnika te proširuju ideju filma i kina kakve poznajemo, a čine okosnicu natjecateljskog programa Festivala 25 FPS. Sanja Grbin, Mario Kozina i Marina Kožul, izbornici natjecateljskog programa, od 1494 prijavljena filma izabrali su 27, koji su već međunarodno zapaženi, ali i filmove koji će svoje svjetske premijere imati upravo u Zagrebu. Među njima su i dva hrvatska predstavnika – Kino Crvena zvijezda Silvestra Kolbasa i Wash Your Hands First Josipa Žuvana. Ovogodišnji izbor obuhvaća znanstvene, poetske, postmedijske, materijalne, konceptualne, kontroverzne, obiteljske, političke, animirane, dijaloške vrste i žanrove, a selektori se nadaju da će takav široki izbor potaknuti gledateljsku radoznalost, maštu te obogatiti znanje i ljubav prema filmu.

U međunarodnom žiriju 10. Festivala 25 FPS su Andréa Picard, kanadska filmska kritičarka i trenutno najtraženija filmska kustosica, članica Međunarodnog filmskoga festivala u Torontu, Ana Hušman, uspješna hrvatska filmska autorica čiji su brojni radovi prikazani na prethodnim izdanjima 25 FPS-a te Johann Lurf, austrijski filmaš mlađe generacije, višestruko nagrađivani autor, čiji su tehnološko-perceptivni eksperimenti izazivali i impresionirali zagrebačku publiku. Svaki će član žirija dodijeliti vlastiti Grand Prix, a za hrvatsku publiku pripremili su programe kojima predstavljaju ono što ih inspirira u filmskoj i medijskoj umjetnosti. Nagradu kritike dodijelit će tročlani Žiri kritičara filmu iz natjecateljskog programa. Svi hrvatski filmovi kandidiraju se za nagradu Green DCP kojom organizatori potiču daljnju cirkulaciju djela profesionalnom izradom DCP prikazivačkog formata.

U tjednima koji slijede Festival 25 FPS upoznavat će javnost s detaljima svojeg rođendanskog programa, koji osim natjecanja uključuje i stalne programske cjeline Ode filmu, Expanded Cinema, Kino 23, Žiri predstavlja, Refleksi, radionice i razgovore s autorima.

Više o festivalu potražite ovdje

Izvor: 25 FPS

Objavljeno
Objavljeno

Povezano