Deset godina eks-perimenta

Eksperimentalna slobodna scena nezavisna je organizacija osnovana 2001. godine s ciljem promicanja i afirmacije suvremenog plesa i drugih oblika izvedbenih umjetnosti.

ekscena_10_godina_480
U svoj program djelovanja uključuje plesne treninge, radionice, audicije; potpomaže ostvarivanje autorskih i rezidencijskih projekata, te osmišljava i organizira projekte samostalno ili u suradnji s drugim umjetnicama i umjetnicima, udrugama i organizacijama u kulturi. Iniciranjem vlastitih programa i projekata te sudjelovanjem u drugima, nastoji se istaknuti važnost razvoja izvedbenih umjetnosti za razvoj kulture i civilnog društva općenito.
Sve aktivnosti oko organizacije programa, projekata, inicijativa, te projekata u suradnji s drugim umjetničkim udrugama i organizacijama, izvršava koordinacijski tim kojeg, kako stoji na službenoj stranici, u sezoni 2009. / 2010. čine Selma Banich, Sandra Banić Naumovski, Maja Marjančić, Željka Sančanin i Zrinka Užbinec. Rad udruge izrastao je na principu samostalnog uključivanja zainteresiranih pojedinaca koji prema vlastitim interesima i motivacijama predlažu projekte, programe i sve druge inicijative vezane uz plesne i ostale oblike izvedbene umjetnosti. Otvorenim modelom organizacije i načinom rada koji podrazumijeva horizontalno odlučivanje i raspodjelu odgovornosti nastoji se potaknuti umjetnike da sami kreiraju sadržaje u skladu s vlastitim interesima i potrebama.
Povodom desete godišnjice djelovanja Ekscene održava se serija akcija kojima će se obilježiti njezin rad. Tako će u sklopu Living Room Festivala – koji se održava između 19. i 22. prosinca u Zagrebu, Berlinu, Bruxellesu i Madridu – četrnaest koreografija predstaviti rad platforme, a bit će predstavljen i projekt eks10, video-posveta autorica Jelene Mihelčić i Nives Sertić, a govorit će se i o projektu e-scena
Projekt eks10 želi proslaviti deset godina rada ekscene i zabilježiti rad autorica i koreografkinja kojima je platforma ekscene bila značajna u određenoj fazi njihovog umjetničkog razvoja. Sve one danas su izgrađene umjetnice plesa, pokreta i tijela, čiji je rad neizostavan dio suvremene hrvatske plesne scene, čineći ju specifičnom i progresivnom. One su Selma Banich, Sandra Banić Naumovski, Mila Čuljak, Marjana Krajač, Nensi Ukrainczyk, Natalija Manojlović, Silvia Marchig, Maja Marjančić, Barbara Matijević, Željka Sančanin, Zrinka  Šimičić, Sanja Tropp Frühwald, Zrinka Užbinec i Petra Zanki. Elektronska scena – online platforma za izvedbenu produkciju ili e-scena predstavlja novi tip i model virtualne kulturne institucije kao mjesto sustavne prezentacije i distribucije radova autora nezavisne hrvatske izvedbene scene. Ovakvim modelom virtualne institucije, potenciraju se pozitivne prezentacijske i distribucijske karakteristike scenskih umjetničkih djela, kao što su repertoarna izvođenost autorskih radova, sustavna promocija i distribucija autorskih radova među umreženim internacionalnim članicama, što e-scenu čini otvorenim i transparentnim prostorom za afirmaciju mladih autora. 
Sva spomenuta događanja – kao i proslava i tematska zabava – bit će održana 20. prosinca od 20 sati u prostorima Ekscene u Trpimirovoj 15 u Zagrebu. 
Izvor: Ekscena / iz najavnog videa projekta eks10
Objavljeno
Objavljeno

Povezano