Odlazak plesne umjetnice

Napustila nas je Željka Sančanin, autorica, plesačica i koreografkinja koja je svojim umjetničkim senzibilitetom i predanim radom doprinijela izgradnji i oblikovanju suvremene hrvatske plesne scene.

pripremio:
Kulturpunkt.hr

U noći s 2. na 3. listopada u Zagrebu je nakon kratke i teške bolesti preminula autorica, plesačica i koreografkinja Željka Sančanin

Željka Sančanin studirala je germanistiku, komparativnu književnost i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirala je komunikologiju i menadžment u kulturi na Sveučilištu Vern. Počela je plesati s 18 godina te se obrazovala na velikom broju tečajeva, radionica i umjetničkih razmjena u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2000. do 2015. režirala je, koreografirala i plesala u umjetničkoj skupini Kombinirane operacije koju je osnovala u suradnji s kazališnim redateljem Sašom Božićem.

Njezin autorski i skupni rad uključuje više od 25 samostalnih plesnih i multimedijskih djela koja su izvođena i nagrađena na mnogim hrvatskim i međunarodnim plesnim festivalima i kazališnim prostorima. U periodu od 2001. do 2011. godine bila je umjetnička voditeljica i producentica Eksperimentalne slobodne scene, platforme za obrazovanje i istraživanje u plesu i izvedbenim umjetnostima koja je umnogome oblikovala suvremenu hrvatsku plesnu scenu, čineći ju progresivnom i prepoznatljivom. Godine 2016. godine postaje umjetničkom direktoricom Adriatic Dance House na otoku Hvaru.

Posljednji ispraćaj Željke Sančanin održat će se u ponedjeljak, 9. listopada 2023. u 14 sati na zagrebačkom Krematoriju. Riječima njenih najbližih, “Žeža je poželjela da nikako ne nosite crninu, nego da je ispratimo u bojama”.

Objavljeno
Objavljeno