Desant na medije

Na negativno mišljenje vlade o radu Vijeću za elektroničke medije reagirali su GONG, Hrvatsko novinarsko društvo i PEN te OESS-ova povjerenica za medije.

piše:
Vatroslav Miloš
hakan_dahlstrom_630_0 FOTO: Håkan Dahlström

Piše: Vatroslav Miloš

Kao što smo već pisali, vlada se na svom posljednjem zasjedanju negativno očitovala o Izvješću o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu te zbog, kako su istaknuli, “teških propusta u izvršenju zakonskih obveza” Saboru predložila da smijeni sve članove Vijeća. Nakon Povjerenstva za neprofitne medije, raspuštenom bez ikakvih dodatnih pojašnjenja, izuzev onog da je ono “završilo sa svojim radom”, krenulo je – kako je i najavljivano u predizbornoj kampanji Domoljubne koalicije – i kadroviranje na HRT-u. 

Na najavljenu smjenu Vijeća za elektroničke medije na čelu s Mirjanom Rakić, kao i na recentne smjene na HRT-u, reagirala je čak i OESS-ova povjerenica za medije Dunja Mijatović rekavši da je “nezavisnost regulatora ključan element medijskog pluralizma i slobode medija”, a osudila je i politički pritisak i zastrašivanje kojemu je Vijeće bilo izložbeno prilikom prosvjeda protivn njihove odluke o oduzimanju koncesije televiziji Z1. 

Danas su se tako oglasili i iz Hrvatskog novinarskog društva čiji je predsjednik, Saša Leković, izrazio zabrinutost povodom ovih događanja, ustvrdivši da je to “novi korak ka potpunoj političkoj kontroli medija”. 

“Odmah nakon raspuštanja Povjerenstva za neprofitne medije tražili smo smjenu ministra Hasanbegovića, kao što su to učinile i mnoge druge udruge i strukovne organizacije. Međutim, iz današnje perspektive smjena Povjerenstva izgleda kao ‘piece of cake’. Ovo što se dogodilo sa VEM-om i HRT-om je institucionalno silovanje demokracije”, izjavio je Leković na konferenciji za tisak u HND-u na kojoj su govorili još i Jelena Berković iz GONG-a i Nadežda Čačinovič iz Hrvatskog PEN centra. 

“Kada se radi ovakav desant za medije, onda imamo razloga biti zabrinuti, ne samo za dosad dosegnute demokratske standarde, nego i za ono što nam donosi budućnost. Ovakav desant na medije simptom je defektne demokracije, na putu smo prema onome čega se sjećamo iz devedesetih, onome što se dešava u Mađarskoj, Poljskoj, Makedoniji”, naglasila je Berković i dodala da je za čitavu situaciju indikativno i to što je stavka za neprofitne medije u prijedlogu državnog proračuna smanjena s 3,2 milijuna kuna na 613 tisuća kuna. 

Nadežda Čačinović rekla je kako su se “oni koji donose odluke, odlučili za Bujanca, a ne Mirjanu Rakić” i dodala da “ne treba imati iluzije da je sfera javne komunikacije prije bila dobra, ali ovo je pokušaj da jedna struja, ona pobjednička, preuzme čitavu javnu sferu”.

Na sedmu sjednicu vlade, na kojoj je ministar Zlatko Hasanbegović zatražio njihovu smjenu, reagiralo je i Vijeće za elektroničke medije priopćenjem u kojem stoji da je “upozoravalo Hrvatsku radioteleviziju (HRT) na izvršenje obveze propisane člankom 38. stavkom 7. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji odnosno na obvezu uvođenja i primjene alokacije indirektnih troškova proizvodnje programa, konkretno, na odvajanje prihoda i rashoda nastalih obavljanjem javne djelatnosti od komercijalne” te je u slučaju “navoda o sukobu interesa članice Vijeća za elektroničke medije, Gordane Simonović, ističemo da je na prijedlog Vlade Republike Hrvatske Hrvatski sabor Gordanu Simonović, u 2012. godini, imenovao za članicu Upravnog vijeća HINA-e iz reda medijskih stručnjaka, a s danom 1. svibnjem 2013. godine imenovana je za članicu Vijeća za elektroničke medije”, kao i da je “s danom 16. prosincem 2014. godine Gordana Simonović razriješena je dužnosti članice Upravnog vijeća HINA-e na vlastiti zahtjev”.

“Vijeće se imalo priliku očitovati kroz svoje izvješće. To nije nikakav desant na medije, to je desant na Drvar’’, kratko je današnje reakcije komentirao Hasanbegović. 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano