Да не заборавиме хероите кои се

Xaxaxa su u samo nekoliko godina su, iz side-pojekta Bernays Propagande, izrasli u pravi, samostalni bend prepoznat kao jedno od glavnih imena punk-rocka jugoistočne Europe.

piše:
Vatroslav Miloš
xaxaxa_630

Makedonski bend Xaxaxa više nije potrebno posebno predstavljati. U samo nekoliko godina su, iz onog što se uobičajeno nazivalo side-projektom popularne Bernays Propagande, izrasli u pravi, samostalni bend, naširoko prepoznat kao jedno od glavnih imena punk-rocka jugoistočne Europe. 

Xaxaxa dolazi iz Skopja i oduševljava jedinstvenom retro punk-rock mješavinom zvukova velikana osamdesetih poput Hüsker Dü, Dag Nasty i Rites of Spring. Njihova dva prethodna albuma – Tango revolucioner iz 2011. i Siromašni i bogati iz 2012., oba izdana za Moonlee Records u suradnji s nekolicinom drugih etiketa – predstavila su brze pjesme s direktnim, društveno i politički angažiranim tekstovima, pjevanim na njihovom materinjem jeziku. 

Vasku Atanasoskom, Nenadu Trifunovskom i Džani Kuču tako se pridružio novi gitarist, Deni Krstev iz melodičnog punk-rock benda Fonija, a na Sami maži i ženi zadržali su svoj unikatni zvuk, usmjerivši ga prema nešto izraženijim indie-rock utjecajima. Pjesme su donekle sporije, svakako melankoličnije i ponešto melodičnije nego ranije. U kombinaciji s povremenim isječcima iz makedonskog filma Najdolgot pat iz 1976. i komentarima nogometne utakmice s kraja 1980-ih, album definitivno i izlazi iz uobičajenih odrednica ovog žanra.

Novi album Xaxaxa izašao je 8. rujna, baš kao i prethodni prije dvije godine, što nije slučajnost, jer se taj datum u Makedoniji slavi kao Dan neovisnosti. Vinilno izadnje izlazi za Moonlee Records i Pruegelprinz Records, dok će CD verzija, zajedno s besplatnim downloadom, biti dostupna isključivo preko Moonlee Recordsa. CD sadrži i dvije bonus pjesme, izvorno izdane nešto ranije ove godine na split 10″ ploči s engleskim bendom Plaids

Xaxaxa 18. rujna kreće na jednomjesečnu europsku turneju koja će se protezati od Novog Sada, preko Beča, Ženeve, Pariza, Amsterdama, Berlina, Varšave, Praga, do slovenske Nove Gorice gdje 25. listopada nastupaju na GO! Moonlee Festu. U sklopu turneje u Zagreb dolaze u petak, 19. rujna u klubu DEPO (Radnička 27, bivša tvornica Katran). 

Izvor: Moonlee Records

Objavljeno
Objavljeno

Povezano