Čovek peva posle rata

Otvorena učionica Centra za kulturnu dekontaminaciju aktualizirat će društveni kontekst u kojem su nastale povijesne avangarde i njegove sličnosti s današnjicom.

dimitrije_tucovic_630 Dimitrije Tucović, wikimedia

“Nedavno iskustvo pobuna i gubitka iluzija, intenzivno recikliranje ratnih priča kao resursa za nove ratove i političke rekonfiguracije, aktualizacija revolucionarnih pokreta i praksi u društvu i njihovo reflektiranje u kulturi… Sve to donekle podsjeća na situaciju iz koje su svojevremeno proizašli avangardni pokreti i reflektirali društveni kontekst prije, za vrijeme i poslije Prvog svjetskog rata”, najava je projekta Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) iz Beograda i Fondacije Heinrich Boell.

Program naziva En Garde, Avant-Garde: 20/21, nastao uz podršku partnera Goethe Institut Beograd i Udruženje Krokodil, razmotrit će procese imanentne avangardnim praksama u formi otvorene učionice. Mlađa generacija znanstvenika i onih koji su avangarde istraživali u prošlosti usporedit će epistemologiju i ukupni kontekst istraživanja. Kritičke prakse – u umjetnosti ili aktualne javne intervencije u medijski diskurs i javni prostor – pozvane su ispitati današnju i moguću kritiku kao i njenu ulogu u društvu.

Centar za kulturnu dekontaminaciju neprofitna je institucija kulture, čiju zajednicu predstavljaju umjetnici, aktivisti, teoretičari, nevladine organizacije, inicijative kulture i umjetnosti i ljudskih prava. Program najavljen za 17. i 18. listopada otvorit će organizatorice Borka Pavićević i Maria Glišić te recital Čovek peva posle rata u izvođenju Bekima Fehmijua uz audio zapis iz arhive Radio-televizije Srbije (RTS).

U programu sudjeluju Aleksandra Sekulić, Branislav Dimitrijević, Gal Kirn, Gordana Nikolić, Jerko Denegri, Irina Subotić, Nikola Dedić, Miško Šuvaković, Atila Širbik, Stanislava Barać, Dejan Ilić i drugi, a najavljeni su glazbeni performans inspiriran časopisom Zenit, performans Marka Brecelja inspiriran Dimitrijem Tucovićem, prezentacija projekta CZKD-a Moderna koji se bavio ispitivanjem kontinuiteta moderne te film-performans kolektiva Chto Delat uz diskusiju s Olgom Egorovom Caplijom

Više o programu u CZKD-u potražite ovdje.

Izvor: CZKD

Objavljeno
Objavljeno

Povezano