Chopped and screwed

Performans KnockOff gostuje na Oktoberdans 2012. u Norveškoj.

knockoff_630

KnockOff, performans vizualno-umjetničkog dua Dore Budor i Maje Čule, dio je europskoga projekta Kulture promjene Studentskog centra pod nazivom Apap-Performing Europe (advancing performing arts project, odnosno projekt unapređivanja izvedbenih umjetnosti) u kojem sudjeluje dvanaest europskih kulturnih organizacija. Program je to razvoja suvremenih izvedbenih umjetnosti i njihovog utjecaja na europska društva i upravo u sklopu njega Budor i Čule gostuju na Oktoberdans festivalu u Bergenu, u organizaciji BIT Teatergarasjen.

KnockOff je performans i video instalacija. Autorice su radile s mješovitim timom boraca iz Berlina i Zagreba, gdje je performans već izveden, a sada i iz Bergena. Kako bi razvile subjektivan remake akcijskog filma, baziranog na fenomenu poznatom u filmskoj industriji kao mockbuster, KnockOff imitira holivudske blockbustere i parazitski primjenjuje elemente koji se mogu pronaći u originalnim blockbusterima, no na nižoj perfekcionističkoj skali: ograničen budžet, glumci s B-liste i loše izvedeni specijalni efekti. Pronalazeći nesavršenosti i kreativnu slobodu skrivenu pod zakonski sumnjivom holivudskom B produkcijom, izvedba je slična proizvodnji krivotvorenih konzumerističkih dobara kao izvora inspiracije. Narativ izvedbe prati kapitalistički robni fetiš slogana chopped and screwed putem različitih formi brendiranja do industrije zabave.

D+M umjetnički je duo koji trenutačno radi i živi u New Yorku. Njihov rad izazov je za gledatelje i njihova očekivanja postavljena na sjecištu dviju sfera – tehnologije i svakodnevnog života. S obzirom na to da dolaze iz dizajnerskog miljea, na njihov je rad utjecala mitologija i psihologija koja stoji iza stvaranja nekog proizvoda i oglašavanja. U svojim najnovijim radovima duo redefinira uporabu tehnologije ili miješa postojeće formate interakcije, poput muzejskih audio-vodiča i turističkih Segway razgledavanja (Sp33dGuided Art Tours), tretmana vrućim kamenjem uz uporabu mobilne tehnologije (Mobile Phone Treatments) ili telefonske ankete napravljene s galerijskim recepcionarima i DJ mixtape produkcija (Easy Listening: Worldwide Gallery Traxx 2012). Njihova praksa datamoshinga, deejayinga i prisvajanja/prilagođavanja uzima univerzalne i kolektivne elemente i obrasce ponašanja suvremenog okoliša i remiksira ih u iskustvo koje osigurava individualnu i personaliziranu sadašnjost za promatrača. Duo D+M na listi je 100 umjetnika koje morate vidjeti u 2012. časopisa Modern Painters.

KP / SC

Objavljeno
Objavljeno

Povezano