Centri za kulturu i urbana regeneracija

Na konferenciji za novinare predstavljen je program kongresa Europske mreže kulturnih centara Shortcut Europe 2012. koji će od 15. do 17. studenog biti održan u Zagrebu.

gehua_youth_and_cultural_center_630

U Kulturno informativnom centru 13. studenog bila je održana konferencija za medije na kojoj je javnosti predstavljen programa kongresa Shortcut Europe – Zagreb 2012 Europske mreže kulturnih centara (ENCC). Na konferenciji su govorile Ljiljana Perišić, ravnateljica Centra za kulturu Trešnjevka i članica odbora ENCC, Ružica Kovačević, voditeljica Odjela za kulturu i nakladništvo POUZ-a i gospođa Gabrijela Krmpotić – Kos, v.d. ravnateljice KIC-a.

Ovogodišnji kongres Shortcut Europe 2012, bit će održan od 15. do 17. studenoga u zagrebačkom Pučkom otvorenom učilištu. Nositelji organizacije i programa kongresa su Centar za kulturu Trešnjevka, Centar za kulturu i informacije Maksimir, Kulturni centar Peščenica, Kulturno informativni centar (KIC), Narodno sveučilište Dubrava i Pučko otvoreno učilište Zagreb.

Program kongresa u KIC-u je predstavila Ljiljana Perišić istaknuvši kako je ovaj kongres gostuje u Zagrebu jer su se po prvi puta institucije koje se bave kulturom u lokalnim zajednicama umrežile i pokrenule: “Kongres Europske mreže centara za kulturu svake se godine održava u drugom gradu, a prvi takav održan je 1996. godine u Kopenhagenu. Prošle je godine u Varšavi dogovoreno da ovogodišnji kongres organizira Centar za kulturu Trešnjevka koji je pridruženi član Europske mreže centara za kulturu“, kazala je Perišić dodajući kako u Hrvatskoj još uvijek ne postoji mreža centara za kulturu te kako se nada da će ovaj susret doprinijeti stvaranju takve mreže. Govoreći o ovogodišnjoj temi kongresa Kultura mjesta: Mjesto kulture – Centri za kulturu i urbana regeneracija, Perišić je naglasila kako su centri za kulturu, unatoč činjenici što ne postoji formalna strategija njihova djelovanja, sami uspjeli postati mjesta na kojima se događa kultura za svakog, zaključivši kako zagrebački centri za kulturu imaju što pokazati te da su programi centara iznimno posjećeni. 

O popratnim događajima koja su organizirana govorila je Ružica Kovačević, voditeljica Odjela za kulturu i nakladništvo POUZ-a, koja je istaknula kako se svih 13 centara za kulturu, a koji djeluju u Zagrebu, profiliralo za određene djelatnosti. Na kongresu kojemu je Zagreb domaćin očekuje se više od 200 gostiju koji će tijekom tri dana sudjelovati u nizu panel diskusija, izlaganja  te okruglih stolova, a za sve su goste organizirane i kazališne predstave, izložbe i koncerti. Gabrijela Krmpotić – Kos, v.d. ravnateljica KIC-a kazala je kako je za sudionike pripremljen bogat program pa će tako delegati moći razgledati izložbe i pogledati domaće filmove koje je ustupio HAVC. 

Na kongresu će uvodna izlaganja održati Sanjin Dragojević, Vjeran Katunarić, Milena Dragičević Šešić, Gabriele Gerbasits, dok su nositelji panela i okruglih stolova Daniela Angelina Jelinčić, Ivo Peeters, Ognjen Čaldarović Saša Božić. ENCC predstavlja mrežu s više od 2500 centara za kulturu diljem Europe, te je jedna od vodećih organizacija specijalizirana za teme kulture, umjetnosti, kulturnih politika i civilnog društva. Više o mreži možete saznati ovdje

Izvor: SE

 
Objavljeno
Objavljeno

Povezano