Časopis nezavisne kulture

Udruženje Nezavisna kulturna scena Srbije u cilju povećanja vidljivosti i afirmacije nezavisne kulture i umjetnosti pokreće časopis MANEK

na_sopstveni_pogon_karta_630

Udruženje Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) 6. veljače će u beogradskom Kulturnom centru Grad predstaviti prvi broj časopisa nezavisne kulture MANEK. U okviru promocije časopisa bit će organizirana i projekcija dokumentarne televizijske pilot emisije o NKSS Na sopstveni pogon, snimljene u produkciji NFC Filmart iz Požege te prezentacija Mape NKSS.

Kako ističu iz NKSS, MANEK je prvo u nizu periodičnih izdanja u formi fanzina koje će ovo udruženje aktera nezavisne kulturne scene Srbije objavljivati u cilju unapređenja vidljivosti nezavisne kulture i umjetnosti te afirmiranja njenog značaja u suvremenom društvu. Uredništvo časopisa, koje čine Darka Radosavljević Vasiljević, Boba Mirjana Stojadinović i Vesna Milosavljević, nada se kako će se NKSS već u sljedećem broju ovih novina moći pohvaliti i konkretnim pomacima u dijalogu s vlastima o uvjetima u kojima njene članice prekarno rade već godinama, kako kažu “pod uslovom da postoji bar minimum svesti da je kultura u Srbiji na početku 21. veka uopšte potrebna. A bez nezavisne kulturne scene, kao najživljeg dela ukupnog sistema kulture, nema ni budućnosti za kulturnu scenu u celini”. 

Na više od trideset stranica prvog broja časopisa MANEK bit će predstavljen dio raznovrsne programske produkcije koje su članovi NKSS realizirali tijekom prošle godine. Čitatelji će se tako moći prisjetiti ili saznati nešto više o izabranim aktivnostima Art klinike, Dah teatra, Mimarta, Ministarstva prostora, Stanice – servisa za savremeni ples, Kioska, Remonta, Videomedeje, organizacije Čaj… odličan, Nezavisnog filmskog centra Filmart, Zemunskog malog umetničkog centra – ZMUC, Elektrike, Plavog pozorišta, udruge Zvuk i vizije, Kulturis, SEEcult.org, Hop.La!, DEZ ORG, Vojvođanke, Generatora, Licaulice, kulturnih centara Grad i Rex te festivalima Kondenz, Zalet, Sound and visions, KRAF, Slobodna zona, VivisectFest, PATOSoffIRANJE Avgust jednog diverzanta – AJDE festMANEK također informira o nezavisnoj sceni regije, kroz intervjue s dramaturginjom i umjetnicom Katarinom Pejović i ravnateljicom Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade POGON Eminom Višnić te kroz prezentacije festival AKTO iz Bitole i nove regionalne platforme za kulturu Kooperativa. Pored časopisa, NKSS će predstaviti i Mapu NKSS, publikaciju s osnovnim podacima o udurženju i gotovo 80 organizacija, inicijativa i pojedinaca koji ga čine. 

Časopis MANEK moguće je besplatno preuzeti ovdje. Mapa NKSS dostupna je na ovom liku.  

KP / Izvor: Seecult

 
Objavljeno
Objavljeno

Povezano