Buka i tekstil

Radionica Noisy Textiles uvod je u svijet mekih elektronskih sklopova uz korištenje programabilnih mikrokontrolera, digitalne elektronike i vodljivih materijala.

noisy_textiles_630

Noisy Textiles, radionica pod vodstvom grčke medijske umjetnice Afroditi Psarra, održat će se 10. i 11. svibnja  u Kavezu Kluba SC. Ova radionica uvod je u svijet mekih elektronskih sklopova uz korištenje programabilnih mikrokontrolera, digitalne elektronike i vodljivih materijala. Tijekom radionice polaznici će sudjelovati u kreiranju prototipova i istražiti proces primjene elektronike na tekstil stvarajući tekstilne sintesajzere / kontrolere s 8-bitnim zvukom. 

Na radionici će se koristiti Arduino IDE i CapSense library sa svrhom stvaranja tekstilnog vezenog sintesajzera koji reagira na dodir. Polaznici će koristiti i izrađivati kapacitivne senzore s vodljivom niti i vlastiti uradi-sam izvezeni zvučnik stvarajući  jedinstveni bučni komad tekstila. Mekano tekstilno sučelje koje će polaznici proizvesti ujedno može biti dobar početak za kreiranje vlastitog dizajna i nosivog kontrolera. Za radionicu nije potrebno prethodno predznanje u programiranju ili vještina u šivanju.

Također, Psarra će tijekom gostovanja, 11. svibnja, 20.30 sati u Pogonu, u sklopu programa Galerije Močvara, održati i performans naslovljen Lilytronica, a zajednički audio performans s polaznicima radionice održat će 12. svibnja u istom prostoru. 

Afroditi Psarra multidisciplinarna je umjetnica i doktorantica na područjima slike, tehnologije i dizajna . Njen rad istražuje granice između narodne tradicije i rukotvorine, kreativnog kodiranja i soničnog eksperimentiranja sa pokretom i plesom, dok njeni radovi uključuju nekoliko medija, od elektroničkog vezenja do nosive tehnologije i pametne odjeće za interaktivne instalacije i audio performance. Do sada je predstavljala svoj rad na novomedijskim festivalima kao što su Amber u Istanbulu, PIKSEL u Bergenu, Transmediale i CTM u Berlinu, Electropixel u Nantesu, MakerFaire u Rimu te odradila praksu u Disneyjevom istraživačkom centru u Zürichu.

Prijave za sudjelovanje primaju se do srijede, 7. svibnja, putem elektroničke pošte. Kotizacija za nezaposlene, učenike, studente i umirovljenike iznosi 100 kuna, a za zaposlene – 150 kuna. 

Radionica je dio OFF programa festivala Izlog suvremenog zvuka i rezultat je suradnje između Radione, Muzičkog salona Kulture promjene SC-a, Udruženja za razvoj kulture URK, Kontejnera, Galerije Močvara i Kulture promjene. 

Izvor: Radiona

Objavljeno
Objavljeno

Povezano