Bogatstvo ideja, stvarnosti i problema

Sociolog Saša Božić u Centru za kulturu Trešnjevka vodit će seriju tribina i predavanja na temu multikulturalizma.  

dzamil_kamanger_working_in_ilica_UF_2012_630

Centar za kulturu Trešnjevka u veljači i ožujku provodi projekt Multikulturalizam. Kroz seriju tribina, predavanja i radionica, sudionicima će biti predstavljene multikulturalističke ideje, politike i prakse u svijetu, no pozornost će biti usmjerena i na Hrvatsku, pa će se tako pokušati raspraviti mogućnosti primjene multikulturalističkih ideja i modela na domaćoj društvenoj stvarnosti. Osim upoznavanja s praksom i raspravama o multikulturalizmu, zainteresirani će moći svjedočiti o svojim iskustvima te predlagati mjere za razvitak multikulturalističkog modela na lokalnom nivou.

“Multikulti ist tot”, kazala je svojedobno njemačka kancelarka Angela Merkel, označivši multikulturalizam projektom koji je iznevjerio očekivanja. No, usprkos političkim i ekonomskim uvjetima koji su išli u prilog napuštanju multikulturalizma, novi politički modeli nisu ponuđeni, a problemi društvenih raslojavanja i svakodnevnih kulturnih sukoba još su izraženiji. Stoga, bez obzira na proglašenu smrt, multikulturalizam i dalje ostaje jedini alternativni politički model koji nudi kulturnu, političku i socijalnu regulaciju bez socijalnog isključenja velikog broja etničkih i kulturnih grupa.

U Hrvatskoj se o multikulturalizmu rijetko govori, iako su ulazak Hrvatske u Europsku uniju, demografski gubici i sve češća zagovaranja politike useljavanja, svakako povod za raspravu. Kako ističu organizatori projekta, neophodno je već sada započeti raspravu o multikulturnim praksama i multikulturalističkim modelima komuniciranja koji imaju velike vrijednosti, ali i koji donose određene probleme. Autor i voditelj ovog projekta je Saša Božić, profesor sociologije na Sveučilištu u Zadru.

Je li multikulturalizam trajno napušten kao model kulturne, političke i socijalne integracije kulturnih i etničkih grupa i jesu li ponuđena nova rješenja, možete saznati na uvodnom predavanju koje će biti održano 25. veljače u Centru za kulturu Trešnjevka. Raspored i teme ostalih tribina i predavanja provjerite na stranicama projekta

KP / CeKaTe / Foto: Džamil Kamanger, Working in Ilica

Objavljeno
Objavljeno

Povezano