Biti dio zajednice

U Petrinji je osnovana Platforma 53, koordinacija 12 gradskih udruga koje zagovaraju demokraciju i političku kulturu, solidarnost i zaštitu ljudskih prava te pružaju socijalne usluge.

zgrada_udruga_gajeva_630zgrada udruga u Gajevoj ulici, Petrinja, FOTO: Grakni.hr

Piše: Matija Mrakovčić

Nakon iniciranja dijaloga s Gradom o budućem društvenom centru, kako prostor koji bi trebao obuhvatiti ispunjenje većeg broja potreba građana nazivaju Palma Miličević iz udruge Građanski aktivizam (GRAK) i Manda Šalić iz Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, u Petrinji je osnovana Platforma 53, neformalna građanska inicijativa i savez 12 udruga koje zagovaraju demokraciju i političku kulturu, solidarnost i zaštitu ljudskih prava te pružaju socijalne usluge u zajednici.

Novoosnovanu Platformu čine Udruga Građanski aktivizam, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Udruga mladih za promicanje kreativnosti, razvoja, informatike i druženja, Udruga mladih Novi svijet Luščani, Udruga za pomoć starijim osobama, Udruga za pomoć i njegu starim i nemoćnim osobama STAR, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata grada Petrinje, Gradska udruga umirovljenika Petrinja, Udruga za razvoj lokalne zajednice Naš život, Društvo Naša djeca Petrinja, Udruga za poticanje ranog razvoja HURA i Centar za osobni razvoj IZVOR.

“Prije svega nam je cilj imati nekakav prostor za djelovanje, tako da će nam to biti jedna od prvih aktivnosti. Želimo napraviti krov nad glavom za civilno društvo ovog grada”, istaknula je Palma Miličević. “Želimo osnovati urbani centar gdje bi djelovale udruge i zajedno organizirale razne aktivnosti, gdje bismo imali male, možda mini urede, zajedničke prostorije, dnevne boravke za starije osobe, klub mladih gdje bi se organizirale razne aktivnosti za djecu, gdje bi dolazile osobe s invaliditetom, starije osobe. To je centar u kojem mi želimo napraviti prostor dnevnog boravka gdje će doći svaki građanin koji ima potrebu biti s nekim, biti dio zajednice. Taj građanin ne mora imati niti kunu u džepu”.

U proces su organizacije civilnog društva uložile desetljeća uvjeravanja da je njihov rad za opće dobro te su morale stasati dovoljno da znaju raspisati i financijski voditi projekte, a Grad je trebao preuzeti obaveze poput intervencijskog plana ili uključiti se u pilot projekt regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Također, u samu su gradsku upravu primljeni novi ljudi koji mehanizme vlasti koriste da bi građane uključili u planiranje prostora i uređenje grada, a na razini civilnog društva novi akteri koji će koordinirati umrežavanje udruga, zadruga, lokalnih inicijativa i lokalne uprave te Zavoda za zapošljavanje. 

U društvenom centru u Petrinji prostor za rad našle bi udruge koje nude usluge za starije osobe, udruge i inicijative u kulturi, osobe s invaliditetom, društveni poduzetnici, obrti, obrazovni programi za sve društvene skupine. Teže zapošljive skupine pronašle bi svoje mjesto na tržištu rada, a velik se potencijal krije u glini. Petrinja je grad gline, kažu Miličević i Šalić, osobama s invaliditetom rad s glinom pomaže pri razvoju motorike, a u gradu postoji jedan jedini lončar. Također, potencijal strukovne škole u Sisku, sa zanimanjima frizera, soboslikara, krojača, nekako se očekivano uklapaju u društvene prostorije, u život društva i građanskog centra. Odjel ugostiteljstva u školi osposobljava mlade osobe s invaliditetom za pomoćne kuhare. Srednja škola u Petrinji ima nekoliko učeničkih zadruga. Braniteljska zadruga radi s drvom. Potencijal je, izgledno, neograničen. 

Radi se, konkretno, o staroj zgradi na tri kata u Gajevoj ulici koju već više od desetljeća polulegalno koriste udruge jer Državni ured za upravljanje državnom imovinom ne zna da ta zgrada u vlasništvu RH uopće postoji. U suradnji s lokalnom razvojnom agencijom Petra i uz podršku Grada, Platforma želi obnoviti zgradu te u njoj osmisliti Centar za inovacije, društvo, efikasnost i aktivizam koji bi koristili građani i udruge koje rade za opće dobro te mali i društveni poduzetnici. Platforma se namjerava okrenuti zagovaranju drugačijih modela korištenja postojećih javnih resursa te povezivanja predstavnika javnog, realnog i nevladinog sektora na jednom mjestu. “Zgrada udruga u Gajevoj odavno je društveni centar, samo što to još ne znamo”, kao što ističe Miličević.

Platformu 53 možete pratiti na Facebook stranici, ali i putem portala Grakni.hr, jedinog aktivističkog portala u Sisačko-moslavačkoj i susjednim županijama koji afirmira građanska i socijalna ljudska prava te potiče sudjelovanja građana u procesu donošenja odluka.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano