Biblioteka je svuda

Radionica "slobodne arhivistike" dio je dvodnevnog programa posvećenog razmatranju suvremenih praksi arhiviranja znanja i umjetničke građe na internetu.

arhiva_630

Javna biblioteka/Public Library dio je dvodnevnog programa posvećenog razmatranju suvremenih praksi arhiviranja znanja i umjetničke građe na internetu: avangardne i neoavangardne umjetnosti, (vizualne) poezije, eksperimentalne muzike, umjetničkih knjiga isključivo u svrhu dostupnosti materijala svima za potencijalna istraživanje i (samo-)obrazovanje. Program će u javnim diskusijama okupiti inicijatore i “arhivare” poput Kennetha Goldsmitha iz SAD-a, pjesnika i umjetnika koji vodi projekt UbuWeb, Dušana Baroka, umjetnika i aktivista iz Slovačke, koji je pokrenuo projekat Monoskop i Simona Worthingtona, programera koji je ko-inicirao projekt Hybrid Media Publishing i časopis Mute iz Londona.

Voditelj radionice, Marcell Mars aka Nenad Romić, rođen je 1972. godine u Zagrebu. U široj zajednici je poznat kao borac za slobodan softver, kao istraživač kulture i kao društveni provokator. Marcell je jedan od osnivača Multimedijalnog instituta – mi2, kao i kluba za mrežnu kulturu mama iz Zagreba. Inicirao je osnivanje izdavačke kuće EGOBOO.bits koja je zasnovana na korištenju GNU GPL licenci, pokrenuo je redovne neformalne skupove entuzijasta u klubu Mama pod nazivom Razmena vještina, kao i cijeli lanac povezanih skupova po regiji pod nazivima g33koskop, Ništa se neće dogoditi i Sajam zajebane opreme.

Radionica se održava u okviru projekta Proširena estetska edukacija: umetnički eksperiment i politička kultura u doba mreža, koji se odvija u suradnji nekoliko organizacija: Multimedijalni institut iz Zagreba, Kontrapunkt iz Skoplja, Berliner Gazette, Mute iz Londona i kuda.org iz Novog Sada. Projekat podržava program Culture 2007-13 Evropske komisije, Evropska kulturna fondacija, Švajcarski program za kulturu za Zapadni Balkan, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. 

Radionica se održava 15. i 16. srpnja u novosadskom Omladinskom centru CK13. O istoj više možete saznati ovdje, a prijave se primaju putem elektroničke pošte.

Više o projektu Javna biblioteka/Public Library potražite ovdje

Izvor: kuda.org

Objavljeno
Objavljeno

Povezano