Bez ograničenja

Deveto izdanje Velesajma kulture, manifestacije koja promovira autorski rad širokog kruga sudionika u području umjetnosti, održat će se od 13. do 16. prosinca.

velesajam_kulture_630

Ovogodišnji Velesajam kulture donosi bogat program iz svih područja umjetničkog djelovanja. Tako će se u prostorima zagrebačkog Studentskog centra (Teatar &TD, Galerija SC, MM Centar, Klub SC i Kino SC) tijekom četiri dana izredati preko stotinu i pedeset izvođača, a svoja će umijeća, znanja i talente predstaviti kroz dvadeset i pet programa. Velesajam kulture organizira Kultura promjene SC, a ulaz je na sve programe besplatan.

“Cilj nam je i dalje raznovrsnim i bogatim kulturnim programom promovirati i poticati autorski rad širokog kruga sudionika u području umjetnosti – kazalište, performans, ples, film, književnost, likovna i glazbena umjetnost, dizajn, moda – ali i različite vještine i znanja”, naglasila je izvršna producentica festivala Silvija Stipanov, te dodala: “I ove godine Velesajam je bez tematskog ograničenja, tako da je na natječaj stigla zaista impresivna paleta projekata i radova, i uz one koji su dobili pozivnicu, odnosno one koje smo sami pozvali, vjerujem da će publika uživati u pravom malom rasadniku kulture”.

Kazališni program nose koreografi Roberta Milevoj i Tomislav Feller s predstavom Rachel & Sonny, mladi redatelj Vedran Hleb i njegov uradak Žena od prije te Paolo Tišljarić s čak dva naslova: Čekaonica ili tragedija o napaćenomu narodu, predstava koja okuplja mlade glumce iz regije, i Interes prema surovome životu nestao je poput dima, prema motivima iz kratkih priča Daniila Harmsa. Kazališna udruga Kufer stiže s predstavom Bolest smrti.

Glazbeni program predstavit će mlade bendove s podosta sviračkoga staža. Pod nazivom B’s FUNstellation krije se šest glazbenika mlađe hrvatske i slovenske jazz generacije koje je okupio trubač Zvonimir Bajević u proljeće 2012; Londiner, indie/rock sastav nastao je u jesen prošle godine u Zagrebu, a debitantski im je album u fazi snimanja; indie bend, Big Strip Gorilla, nastao je 2010. godine, a iza sebe imaju EP i odsviranih tridesetak koncerata. Tu je i nezaobilazni Kset caffee, glazbeno zabavni program Kluba studenata elektrotehnike, prezentacija radionice zapadnoafričkih ritmova, velesajamske karaoke i još poneka iznenađenja.

U likovnom programu naći će se izložbe koncertne fotografije koncerata Muzičkog salona mladog fotografa Mateja Grgića, skate fotografije u predvorju Kina i nekoliko zanimljivih instalacija. Galerija SC, iznimno će se za ovu festivalsku prigodu pretvoriti u stožer modnih blogerica. Skate klub Shpaolin, osim navedene izložbe skate fotografija, odražat će i skate natjecanje Chill night skate contest u predvorju Kina te glazbeni program u Sretnoj kući. Program Filmskih mutacija, festivala nevidljivog filma, pod nazivom Slika katarze pridružit će se devetom Velesajmu kulture, uz nekoliko samostalnih filmskih naslova. Za sve ljubitelje novih tehnologija pripremljena je radionica Biohacking vs Biopunk, a više informacija slijedi uskoro na stranici.

KP

Objavljeno
Objavljeno

Povezano