Beskrajne zvučne kompozicije

Galerija Močvara, čiji program u 2011. i 2012. godini koncipira KONTEJNER-ov kustoski tim, predstavlja zvučnu instalaciju Hrvoja Hiršla naslovljenu Sirene – glazba sfere.

hrvoje_hirsl_sirene_480
Sirene – glazba sfere zvučna je instalacija Hrvoja Hiršla sastavljena od tri okrugla objekta: crvene, žute i plave sfere. Veličinom, različitim bojama zvuka i oblom površinom dominiraju tamnim prostorom. Aktiviraju se nasumično, iznenađujuće i nepredvidivo; stvaraju beskrajne zvučne kompozicije. Daju nagovještaj, ali ne i ispunjenje pravog glazbenog vrhunca. Diskretno šarmantne i hipnotički privlačne poput mitoloških bića krivih za mnoge brodolome. Slika i prilika savršene glazbene harmonije skrivene u matematičkoj formuli proporcionalnog kretanja nebeskih tijela. Zvuk mijenjaju i izobličuju međusobnom komunikacijom; pokreću prostor zvučnim valovima i stvaraju interaktivnu situaciju. Prostorne međuodnose formiraju pomoću tri plana i tri boje koje sugeriraju tri dubine. Manipuliraju percepcijom tako da se prostor – poput svemira nakon Velikog praska – doima kao da nema granica, ali i kao da je istovremeno prostorno konačan. Ponašaju se ponekad poput nebeskih tijela – Sunca, Mjeseca i planeta. Podsjetnik su da glazba tih svemirskih sfera nije nepostojeća ako je nama ljudima nečujna.
Hrvoje Hiršl (1982.), hrvatski umjetnik i dizajner, trenutno je na poslijediplomskom studiju “MediaArtHistories” na Donau-Universität Krems u Austriji pod vodstvom Olivera Graua. Osnivač i koordinator teorijskog programa I’MM, novopokrenutog media laba u sklopu programa Kulture promjene SC-a u Zagrebu. Izlagao je na grupnim izložbama (Vizura Aperta, 2011.; međunarodni festival Magdalena, 2006. i 2010.; HDD 0708, 2008.; DVK 97-07, 2007.), te samostalno u sklopu radijske emisije 3. programa Hrvatskog Radija Slika od zvuka (2011.) i Galeriji VN (2010.). Polufinalist je nagrade Adobe Design Achievement Awards (2009.). Za 2012. godinu dobitnik je rezidencijske stipendije u Beču u sklopu KulturKontakt Austria.

Kustosice izložbe su Ena Hodžić i Tereza Teklić, ista će biti otvorena 23. studenog u 20 sati u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, a moći će se razgledati do 25. studenog od 18 do 22 sata.

Kao što već istaknuto, za program Galerije Močvara u 2011. i 2012. godini zadužen je KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, nevladina, neprofitna organizacija koja je kroz kustoski rad, produkciju umjetničkih projekata, organizaciju izložbi i teorijsku kontekstualizaciju usmjerena na kritičko propitivanje uloge i značenja znanosti, tehnologija i tijela u suvremenom društvu. 

Izvor: Močvara

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano