Bauman, Eagleton i Spivak u Zagrebu

Nakon filmskog, objavljen je i konferencijski program ovogodišnjeg izdanja Subversive Film Festivala.

zygmunt_bauman_480
“Mislim da je to čudo i da je to skoro pa jedinstveno – ovo što imate u Hrvatskoj. Zato svake godine dolazim na Subversive Film Festival. Vi ste stvorili platformu i to je izuzetno bitno”, prokomentirao je Slavoj Žižek svoj dolazak na konferenciju naslovljenu Nove emancipacijske borbe, a koja će se održati od 15. do 21. svibnja u sklopu četvrtog Subversive Film Festivala u kinu Europa.

Stvorena platforma i ove godine poslužit će kao sjecište progresivnih ideja. Zygmunt Bauman pokušat će ponuditi odgovor na pitanje Ima li budućnost ljevicu?, dok će  Terry Eagleton, dekonstruirajući najuobičajenije mitologije marksizma, pojasniti zašto je Marx ipak bio u pravu. Predavanja će održati i drugi, ništa manje relevantni mislioci, nezaobilazni u svjetskim teorijskim i  političkim tokovima: Gayatri Spivak, István Mészáros, Samir Amin, David Harvey, Antonio Negri i drugi. Dio njih će se okupiti i na središnjem okruglom stolu konferencije na kojem će se raspravljati o preslagivanju moći u čitavom svijetu, ali prije svega o emancipacijskom potencijalu narodnih pokreta danas kroz prizmu događaja u Magrebu.

“Svjetski forum za alternative” (World Forum for Alternatives) posebna je novost ovogodišnjeg programa. Riječ je o susretu na kojem će se okupiti politički aktivisti, ekonomisti i teoretičari iz Indije, Senegala, Egipta, Kine, Španjolske, Portugala, Rumunjske, Češke, Francuske, Mađarske, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Njemačke, Grčke, Cipra i Velike Britanije. Cilj ovog međunarodnog foruma je kroz panel-diskusije osvrnuti se na  čitavu regiju i ponuditi analizu političko-ekonomske situacije svake zemlje, te odgovore na pitanja “što se radi (pokreti otpora)” i “što da se radi”. Svjetski forum za alternative, uz podršku europske mreže za alternativno mišljenje i politički dijalog transform!, nije samo intelektualni događaj već prije svega direktna politička poruka o nužnosti regionalnog i transnacionalnog udruživanja radi osmišljavanja alternative.

U sklopu festivalskog programa održava se i dvotjedni sajam knjiga kojim će biti popraćeni svi sadržaji u kinu Europa. Treba svakako naglasiti promocije knjiga na kojima će govoriti sami autori, a koje izlaze uz festival te ga tematski upotpunjuju: Tekuća modernost Zygmunta Baumana, Zbogom, gospodine Socijalizam! Antonija Negrija, Socijalizam ili barbarizam István Mészárosa, Zašto je Marx bio u pravu Terryja Eagletona te Nacionalizam i imaginacija i drugi eseji Gayatri Chakravorty Spivak.

Detaljan program konferencije potražite ovdje, a više o filmskom dijelu festivala – ovdje.

Izvor: SFF / Na fotografiji: Zygmunt Bauman

Objavljeno
Objavljeno

Povezano