Badiou o ljubavi

Izdavačka kuća Meandar objavila je knjigu Pohvala ljubavi koja donosi razgovor Nicolasa Truonga s Alainom Badiouom o vječno inspirativnoj temi.

alain_badiou_480

Novo stoljeće na nove načine prijeti ljubavi. Ljubav bez rizika je kao rat bez smrti, ali danas ljubavi prijeti savez liberalizma i hedonizma. Uhvaćena između konzumerizma i usputnih seksualnih avantura lišenih strasti, ljubav bi mogla izblijediti. U Pohvali ljubavi, Alain Badiou se razračunava sa suvremenim konceptom ljubavi proklamiranim od strane dating agencija koje jamče potpuno osiguranje od rizika: “Zaista mislim da je ljubav u ovakvom svijetu uhvaćena u škripac i opkoljena, a time i ugrožena. I mislim da je njezina obrana jedan od filozofskih zadataka. Što bi vjerojatno značilo, kako je rekao pjesnik Rimbaud, da bi je trebalo i ponovo izmisliti. To ne može biti obrana jednostavnim očuvanjem postojećeg. Svijet je uistinu ispunjen novinama, pa tako i ljubav treba biti inovirana. Treba ponovo izmisliti rizik i avanturu protiv sigurnosti i komfora”.

Badiou razvija novi pogled na ljubav koji je doživljava kao dugu, upornu avanturu, priliku za re-invenciju, neprestano istraživanje drugosti i razlike što oslobađa pojedinca opsesije samim sobom i vlastitim identitetom: “Ljubav se ne može svesti na susret, jer ona je izgradnja. Enigma misli o ljubavi jest pitanje trajanja koje ju ostvaruje. Najzanimljivija točka, ustvari, nije pitanje ekstaze početaka. Ekstaza početaka postoji, ali ljubav je prije svega trajna konstrukcija. Recimo da je ljubav uporna avantura. Avanturistička je strana nužna, ali tako je i s upornošću. Odustati kod prve prepreke, pri prvoj ozbiljnoj nesuglasici, prvim problemima, samo je izobličenje ljubavi. Prava je ljubav ona koja trajno trijumfira, ponekad i teško, nad preprekama koje joj postavljaju prostor, svijet i vrijeme”. Liberalna, libertinska i libertarijanska svođenja ljubavi na trenutno zadovoljstvo lišeno obveze, povlače se pred Badiouom koji uz pomoć mislilaca od Platona preko Marxa do Lacana ispisuje drugačiju priču o romantici, vezama i seksu – priču koja se ne boji ljubavi.

Alain Badiou (1937, Rabat) jedan je od najglasovitijih francuskih filozofa, pisac i profesor emeritus na prestižnoj pariškoj školi Ecole Normale Superieure. Nicolas Truong (1967, Pariz) novinar je u Le Mondeu, savjetnik redakcije Philosophie magazine, pokretač časopisa Lettre, a od 2004. vodi razgovore s intelektualcima u okviru programa Teatar ideja u Avignonu.

Izvor: Meandar
Objavljeno
Objavljeno

Povezano