Angažirani elektronički blok

Dostupna su tri nova besplatna izdanja: utopijski roman Vijesti iz Nigdine, zbirka anarhističkih eseja Direktna akcija i knjiga studija Mediji i kultura.

piše:
Vatroslav Miloš
elektronicke_knjige_630

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige tri nova reizdanja: utopijski roman Vijesti iz Nigdine Williama Morrisa, u prijevodu Dinka Telećana, zbirku anarhističkih eseja Direktna akcija Voltairine de Cleyre, u prijevodu Biljane Romić, te knjigu medioloških studija Mediji i kultura: ideologija medija nakon decentralizacije Katarine Peović Vuković

William Morris, arhitekt, slikar, dekorater, tiskar, izdavač, pjesnik, esejist, prevodilac, romansijer, politički radnik doista zbunjuje svojim “renesansnim” opsegom djelovanja i k tome podjednako uspješnim na svim svojim područjima. U tom se pogledu upravo njegovo klasično djelo Vijesti iz nigdine (“News from Nowhere”) kao kombinacija utopijskoga socijalizma i meke znanstvene fantastike nameće kao pokušaj objašnjenja njegovih životnih stremljenja i niti vodilja: tom svojom utopijom Morris pokušava odgovoriti na mnoge prigovore socijalizmu i zapravo istaknuti da za njega socijalizam, kao društvo budućnosti neće biti samo zasnovano na zajedničkom vlasništvu i demokratskim nadzorom nad sredstvima za proizvodnju, da ono neće tek dokinuti privatno vlasništvo, nego što je mnogo važnije, ono će dokinuti podjelu između umjetnosti, života i rada. 

“Svaka osoba koja je ikad imala plan nešto poduzeti, bilo što, pa je to i poduzela, ili osoba koja je iznijela svoj plan drugima, i pridobila ih za suradnju, a da se nije obratila izvanjskim vlastima s molbom da to učine umjesto njih, zapravo je provela čin direktne akcije. Svi kooperativni eksperimenti u biti su direktna akcija”, istaknula je Voltairine de Cleyre u prvom od četiri eseja objavljenima pod zajedničkim naslovom Direktna akcija. De Cleyre bila je jedna od nekoliko važnih žena u anarhističkom pokretu. Emma Goldman smatrala ju je najdarovitijom i najsjajnijom anarhistkinjom u Americi, premda nisu uvijek dijelile jednake poglede na anarhizam. 

Knjiga Mediji i kultura: ideologija medija nakon decentralizacije donosi četiri originalne studije koje tvrde da “struktura medija ne utječe na društvenost, politiku, identitete, već je i sama izraz neke društvenosti, kulture”. Prva studija, Medij je simptom, pokazuje da je baština Marshalla McLuhana i danas još nezaobilazna za razumijevanje suvremenih medijskih fenomena. Druga, Postoji li politika otpora nakon decentralizacije?, daje širi mediološki okvir za aktualne prijepore oko političnosti medija. Treća, Tri novomedijska šoka u Hrvata, analizira slučajeve nehotične pornografije i virtualnih premijera, nastalih, kako kaže autorica, “u društvenoj matrici koja sve buduće sanadere formatira na isti način” i čini lažne intervjue podjednako uvjerljivima kao i – valjda – prave. I konačno, četvrta studija, Praktički realno: kompjutorske igre, govori o ovaj put pravim medijskim igrama i otkriva njihovu sve manju “praktičnu“ razlučivost od posredovane stvarnosti. 

Trenutno je na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige od 167 objavljenih dostupno 153 naslova. 

Izvor: DPKM

Objavljeno
Objavljeno

Povezano