Predstavljanje rada zainteresiranoj javnosti

Održava se jubilarni 10. Clubture Forum, program namijenjen razmjeni informacija i vještina, te jačanju partnerskih odnosa među organizacijama nezavisne kulturne scene.

piše:
Martina Domladovac
clubture_630 Clubture Forum, Vukovar 2016

Piše: Martina Domladovac

U Rijeci se u organizaciji Saveza udruga Klubtura, Saveza udruga Molekula i udruge Drugo more, od 26. do 28. listopada održava 10. Clubture Forum, specifična, javna forma djelovanja SU Klubtura. 

Savez udruga Klubtura / Clubture je mreža organizacija koja radi na osnaživanju nezavisne kulturne scene. Glavne aktivnosti mreže usmjerene su programskom povezivanju, podizanju javne vidljivosti, poticanju organizacijskog razvoja scene te jačanju njezina utjecaja na promjenu institucionalnog okvira u kojem djeluje. SU Klubtura osnovan je 2002. godine s ciljem stvaranja uvjeta za programsko i projektno povezivanje aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni u Hrvatskoj i u regiji, te zagovaranja mjera kulturnih politika koje pogoduju stabilnosti nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj. Također, jedan od osnovnih ciljeva Klubture osiguravanje je kontinuiranog prijenosa vrijednosti, znanja i vještina akterima na nezavisnoj kulturnoj sceni u Hrvatskoj i u regiji, kao i povećanje vidljivosti nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj i izvan nje. 

Formiranjem mreže Clubture nezavisna kulturna scena stvorila je svoj vlastiti okvir za zajedničko djelovanje i borbu za korekciju sustava koja će pogodovati njenom stabilnijem i održivijem razvoju. Kroz nju se hrvatska nezavisna scena profilirala kao suradnička zajednica koju odlikuje interes za razmjenu i konceptualiziranje programa, te zajedničko planiranje, a svojim kriterijima pri izboru programa doprinosi profesionalizaciji i osnaživanju pojedinih organizacija te civilne scene općenito. Kriteriji prema kojima se odlučuje pritom su sociokulturni kapital koji programi nose, a ne eventualne estetske vrijednosti koje pronose. Time mreža Clubture značajno doprinosi kulturnoj demokraciji te je važan sudionik u ukupnom kulturnom razvitku.

SU Klubtura 2008. godine pokrenula je program Clubture Forum kako bi stvorila uvjete za kontinuirani transfer informacija, specifičnih znanja i vještina između organizacija nezavisne kulturne scene, jačanje međusobnih partnerskih odnosa među njima, te utjecala na njihovu vidljivost prema donosiocima odluka. Forumima Klubtura također zainteresiranoj javnosti predstavlja svoj rad, a nakon Zagreba, Dubrovnika, Pule, Zadra, Splita, Čakovca, Karlovca i Vukovara, ovogodišnji jubilarni Clubture Forum ponovno se održava u Rijeci, gdje je organizirano i njegovo prvo izdanje. Ove će se godine većinom odvijati u prostoru OKC-a Palach i Filodrammatice, a trodnevni program pripremljen je u suradnji s organizacijama okupljenim oko platforme Clubture te donosi bogat izložbeni, glazbeni, performativni i filmski program, s radionicama i javnim razgovorima. 

Jedan od programa koji će 26. listopada otvoriti forum izložba je Dunje Kučinac i Dejana Dragosavca Rute Nezavisni prostori – prostori nezavisnih. Izložba tekstualno i vizualno dokumentira povijest društvenih centara i klubova širom Hrvatske u kojima od 1988. do 2015. godine djeluju organizacije nezavisne kulture. Izložba je dosad predstavljena u Karlovcu, Splitu, Osijeku, Čakovcu, Puli, Vukovaru i Zagrebu, a nastala je u suradnji Saveza udruga Klubtura te udruga Kulturtreger i Kurziv – Platforme za pitanja kulture, medija i društva, koje vode Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Zanimljiv dio programa predstavlja i razgovor o Europskoj prijestolnici kulture (EPK talk). Nakon prezentacije iscrpnog projekta Rijeka 2020 uslijedit će razgovor s njegovim predstavnicima i organizacijama uključenim u provedbu programa. Raspravljat će se prvenstveno o načinima na koje organizacije nezavisne kulture sudjeluju u programu Europske prijestolnice kulture, te koliko je moguće osigurati održiv razvoj ovih organizacija tijekom provedbe ovako iscrpnog programa.

Osim SU Klubtura, SU Molekula i udruge Drugo more, u kreiranju programa 10. Clubture Foruma sudjelovale su brojne druge organizacije (Centar za dokumentiranje nezavisne kulture, Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Domino, Metamedij, Queer Sport Split, Studio Artless, Vibra, AKC Attack, Kulturtreger, F.R.E.E. Dance, KLFM, Fade In, Filmaktiv, Liburnia Film Festival i Spirit). Program i njegov točan raspored možete potražiti na mrežnim stranicama Klubture.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano