Pravo na grad: Prostorno planiranje i participacija

S Ivom Čukić razgovaramo o praksama koje približavaju proces prostornog planiranja široj javnosti te uvođenju novih modela sudjelovanja građana.

autori:
Mauro Sirotnjak i Antonija Komazlić
FOTO: Ivor Glavaš

Višegodišnjim radom u aktivaciji napuštenih prostora za potrebe zajednice i razvojem modela demokratskog upravljanja javnim prostorima, beogradska udruga Ministarstvo prostora danas je jedna od najznačajnijih organizacija u regiji u području analize urbanih zajedničkih dobara, promicanju prostorne pravde putem participativnog planiranja te zagovaranja prava na stanovanje.

Recentni primjeri devastacije prostora usmjeravanjem prostornog planiranja na privatni interes kroz megalomanske projekte poput Beograda na vodi te nasilne odmazde snaga sigurnosti prema zabrinutoj javnosti u vrijeme izglasavanja novog GUP-a u Novom Sadu, dodatno ukazuju na urgentnost bavljenja temom prostorne pravde koja je u fokusu rada Ministarstva prostora. Iskustva iz Beograda i Srbije pokazala su se bitnima i u sprečavanju pokušaja širenja istog tipa privatnih interesa projektima poput Zagrebačkog Manhattana, a zbog sličnog zakonodavnog okvira možemo prenijeti niz dobrih praksi koje udruga razvija unutar procesa novog Generalnog urbanističkog plana Beograda te općenito prostornog planiranja.

Na tom tragu, s Ivom Čukić iz Ministarstva prostora razgovaramo o praksama prostornog planiranja u Beogradu i Srbiji te o njihovom radu na približavanju procesa planiranja široj javnosti te uvođenju novih modela sudjelovanja građana u oblikovanju i razvoju gradova.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano