Kulturna politika odozdo: Vox populi

Proveli smo kratko istraživanje stavova i pogleda različitih generacija uključenih u kulturnu proizvodnju u Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini.

Što je sudioničko upravljanje? Što je civilno-javno partnerstvo? Zašto su ti pojmovi važni ako želimo demokratizaciju upravljanja javnim resursima? Koncept sudioničkog upravljanja u području kulture koji se razvija proteklih desetak godina potvrđuje njegovu važnost i za ostala područja društva.

Taj koncept razvijaju ujedno i partneri na projektu Kulturna politika odozdo: Savez udruga Operacija grad u Zagrebu, Platforma za društveni centar u Čakovcu, Savez udruga Kaoperativa u Karlovcu, Platforma doma mladih u Split, Art radionica Lazareti u Dubrovniku, Savez udruga Rojc u Puli, Savez udruga Molekula u Rijeci, ujedno i članovi Mreže društveno-kulturnih centara (DKC-HR), uz Savez udruga Klubtura, Savez Platformu u Hvaru i Forum udruga nezavisne kulture u Koprivnici. Projektom se želi doprinijeti razvoju javne (kulturne) politike koja se temelji na sudjelovanju građana i civilnog društva u upravljanju lokalnim društveno-kulturnim centrima kao mehanizmom kojim se jača transparentnost, smanjuje korupcija i osigurava da se javnim resursima upravlja u interesu lokalne zajednice.

Stoga smo proveli kratko istraživanje stavova i pogleda različitih generacija uključenih u kulturnu proizvodnju u Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini o ključnim pojmovima kojima se projekt bavi i koje želi popularizirati.

Audio zapis je objavljen u sklopu projekta Kulturna politika odozdo – Od dobrih praksi društveno-kulturnih centara do održivog okvira za sudioničko upravljanje. Projekt je podržan sa € 149.940 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Sadržaj ovog zapisa isključiva je odgovornost udruge Kurziv.

Projekt Kulturna politika odozdo – Od dobrih praksi društveno-kulturnih centara do održivog okvira za sudioničko upravljanje je podržan sa € 149.940 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Nositelj projekta je Operacija grad (Zagreb), a partneri Savez udruga Klubtura (Zagreb), Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva (Zagreb), Platforma za društveni centar Čakovec (Čakovec), Savez udruga Kaoperativa (Karlovac), Platforma doma mladih (Split), Art radionica Lazareti (Dubrovnik), Savez udruga Rojc (Pula), Savez udruga Molekula (Rijeka) te Mreža društveno-kulturnih centara (Zagreb).

acf logo

Objavljeno
Objavljeno

Povezano