W/ri/gh/ting Archives through Artistic Research – Co_Lab #1

Rezidencijalno-radioničarski program u Splitu u fokusu će imati pitanja reprezentacije i materijalnosti arhiva, s naglaskom na kvir i osobnim arhivima.

Kolektiv QueerANarchive otvorio je poziv namijenjen studentima_icama, mladim umjetnicima_ama, kustosima_icama koji u svojim umjetničkim, istraživačkim i kustoskim praksama pokazuju interes za arhivima i arhivskim praksama. Poziv se odnosi na rezdienciju koja će se održati u Splitu od 19. do 24. lipnja 2023. godine.

U fokusu programa su pitanja reprezentacije, naracije, medija i materijalnosti arhiva, s naglaskom na osobnim arhivima, u širem kontekstu kvir arhiva. Metodološki, program će se realizirati kroz niz umjetničkih zadataka kao načina stvaranja znanja, tj. istraživanjem kroz metode, strategije i prakse koje su umjetničke, te koje kao takve utječu na to kako postavljamo istraživačka pitanja, ali i kako konceptualiziramo, predstavljamo i diseminiramo rezultate istraživanja. 

Rezidencijalni program W/ri/gh/ting Archives through Artistic Research – Co_Lab #1 nastao je u suradnji kolektiva queerANarchive i projekta PEEK koji vode Rafał Morusiewicz and Guilherme Maggessi za Akademiju lijepih umjetnosti iz Beča (Institut za teoriju umjetnosti i kulturne studije). Program u Splitu moderiraju Morusiewicz, Maggessi, Selina Shirin Strizel, Mika Maruyama i Tonči Kranjčević Batalić.

Umjetničko-istraživačke prakse dua Morusiewicz i Maggessi u fokus rada stavljaju repozitorije znanja o različitim kontekstima, kao što su gej porno filmovi u SAD prije AIDS-a, prikazi neheteronormativne muškosti u modernom filmu, ženski film i video i sl. Samostalno, Maggessi istražuje slike orijentalizacije i rodnih krajolika u modernoj umjetnosti. Maruyama, samostalno i kroz kolektiv Mai Ling, radi na kontekstualizaciji suvremene azijske umjetnosti i kulture s fokusom na žene, lezbijke, interseks, trans i aseksualne osobe kao sudionike_ce i publiku, prepoznajući ih kao ranjive na predrasude motivirane rasizmom, seksizmom i homofobijom. Shirin Strizel je djelatnica u političkom obrazovanju i slobodna kazališna stvarateljica, zainteresirana za to kako se relacijska intimnost i afekt prevode na specifično situirane politike identiteta. Kranjčević Batalić voditelj je kolektiva queerANarchive za koji kustoski vodi program qIZLOŽBI te provodi umjetnička istraživanja na temu kvir arhiva i sjećanja. 

Prijave se šalju ispunjavanjem obrasca koji je dostupan ovdje. Ovisno o procjeni troškova, kolektiv queerANarchive pokriva troškove puta, smještaja i boravka 4 do 6 osoba te osigurava materijale za rad. 

Prijave su otvorene do 9. lipnja, a sve prijavljene osobe biti će povratno kontaktirane 12. lipnja s rezultatima.


Povezano