FASIH – revitalizacija industrijske i kulturne baštine

Raspisan je poziv za produkciju interdisciplinarnih projekata.

Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Centar za popularizaciju i promociju znanosti Sveučilišta u Rijeci te Prirodoslovni muzej Rijeka raspisuju natječaj za sudjelovanje u projektu FASIH (Future Art and Science Industrial Heritage). Projekt ima za cilj primijeniti inovativne i interdisciplinarne pristupe u promicanju očuvanja nepokretne kulturne baštine kojoj prijeti trajno uništenje i brisanje iz kolektivnog sjećanja.

Naglašavajući potrebu zaštite industrijske baštine od trajne devastacije, na temelju rezultata interdisciplinarnih istraživanja te suradnju sa stručnjacima_kinjama iz područja povijesti umjetnosti, digitalne tehnologije i prirodnih znanosti, pozivaju se autori_ce i interdisciplinarni timovi da kreiraju utopijske i distopijske vizije svijeta usmjerene na antropocentrična rješenja, kao i ona usmjerena na održivost postojećeg prirodnog habitusa i okoliša.

Među pristiglim prijavama za produkciju bit će odabrano ukupno devet radova, a njihov će se odabir vršiti prema kriterijima umjetničke originalnosti, znanstvene utemeljenosti, doprinosa europskoj kulturnoj baštini, kao i doprinosa metodologiji projekta FASIH.

Odabrani autori_ce ili autorski timovi dobit će honorar u iznosu od 1 500, a na raspolaganju će imati 2 500 eura za izradu radova, uz potporu lokalnih partnera. Radovi na proizvodnji FASIH koncepata započet će u rujnu 2024. godine i trajat će do ožujka 2025. godine.

Prijave na natječaj se vrše putem online aplikacije, do 23. lipnja.

Više detalja o natječaju, metodologiji rada i uvjetima prijave možete pronaći ovdje.


Povezano