Kultivist

Otvorene su prijave za drugu generaciju edukacijskog programa za mlade aktiviste_kinje posvećenog zagovaranju za kvalitetnije prostore u nezavisnoj kulturi i civilnom društvu.

Operacija grad, platforma 27 organizacija koje se bave nezavisnom kulturom i mladima u Zagrebu te koja je osnovala Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, poziva mlade aktiviste i aktivistkinje da se prijave na program na kojem će usvojiti znanja i vještine zagovaranja bolje prostorne infrastrukture u nezavisnoj kulturi i civilnom društvu.

Prostori su jedno od ključnih problematskih područja za rad u lokalnoj zajednici. U gotovo svim mjestima u Hrvatskoj svjedočimo infrastrukturi koja stoji prazna, propada ili se jednostavno loše i nedovoljno koristi. Od prostora klubova mladih, do prostorija udruga gdje se pružaju socijalne usluge pa sve do kulturno-društvenih prostora gdje idemo na izložbe, recitale, projekcije i koncerte, potrebe ima gotovo svugdje, a mogućnosti često sve manje.

Operacija grad stoga drugu godinu zaredom provodi edukacijski program čiji je cilj potaknuti interes i angažman mladih aktivista_kinja da se bave ovom temom. Tijekom modularnog, dvomjesečnog programa koji se održava od 4. studenog do 2. prosinca 2023., polaznici_e će imati priliku učiti od stručnjaka_inja koji_e se već dugi niz godina bave razvojem nezavisne kulture, zagovaranjem, javnim politikama te modelima participativnog upravljanja prostorima i javnim dobrima, što Operacija grad aktivno zagovara kao održivo rješenje pitanja prostornih politika. 

Neki od predavača_ica su: Mirela Travar – kulturna radnica, predsjednica Operacije grad, Ana Žuvela – stručnjakinja za kulturne politike i prakse kulturnog razvoja i upravljanja, Anka Kekez Koštro – politologinja, stručnjakinja za javne politike i dobro upravljanje, Iva Čukić – Ministarstvo prostora (Beograd), arhitektica, stručnjakinja u području upravljanja i raspolaganja prostornim resursima, Hrvoje Laurenta – kulturni radnik i bivši direktor Kina Europa, Petra Matić – muzeologinja, umjetnica i aktivistkinja te drugi.

Uz sudjelovanje, od polaznika_ica se očekuje da po završetku programa izrade individualni ili grupni rad koji se nadovezuje na sadržaje edukativnog programa, a može biti tekst (novinarski članak, esej), istraživački rad, video, događaj ili nešto drugo. Kao pomoć u ovome polaznici_e će imati podršku tima Operacije grad i predavača.

Prijave za sudjelovanje šalju se putem online formulara, najkasnije do 19. listopada u 23:59.

Detaljan program drugog izdanja Kultivista potražite ovdje.


Povezano