Ususret Povorci ponosa

utorak, 29.05.2012. - srijeda, 30.05.2012.
split_pride_630

 

Usprkos kamenju, suzavcima, topovskim udarima i petardama, u lipnju 2011.  održan je prvi Splitski Pride. Iako država nije osigurala minimum sigurnosti, Pride u Splitu imao je za posljedicu porast svijesti o položaju LGBT osoba u hrvatskom društvu te je osnažio LGBT aktivizam u najvećem gradu u Dalmaciji.

Drugi Split Pride zakazan je za 9. lipnja 2012. godine. Aktivisti ove godine očekuju ostvariti svoje pravo na javno okupljanje, ali i naglasiti razlogu zbog kojeg se prosvjedna povorka održava. Slogan ovogodišnje Povorke ponosa u Splitu je Jednake/-i pred zakonom!. Zakon o istospolnim zajednicama usvojen je prije devet godina, međutim on ne daje istospolnim parovima gotovo nikakva prava. Zbog toga je tema ovogodišnjeg okupljanja pravo na zaštitu obiteljskog života istospolnih parova.

O Povorci ponosa i o društvenoj zbilji u Splitu govoriti će književnik Ante Tomić, novinar Zlatko Gall, aktivist Eugen Jakovčić, aktivistica Mirjana Kučer, aktivistica Sanja Juras i profesorica Mirjana Nazor, a razgovor će moderirati Barbara Matejčić.

Tribina o drugoj splitskoj Povorci ponosa bit će održana 30. svibnja u 18 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.

 


Povezano