Spisateljice u dijalogu

Zagreb, Booksa
petak, 03.11.2023.

Spisateljice u dijalogu treća je sezona književne tribine koja otvara dijalog među autoricama različitih generacija i faza u spisateljskim karijerama tako što spaja već etablirane autorice s debitanticama, odnosno autoricama nove generacije, istražuje odnose među generacijama te odgovara na pitanje što “mlade” autorice mogu naučiti od “starijih” i na koji način nove generacije utječu na rad svojih prethodnika. Otvarajući međugeneracijski dijalog koji povezuje suvremenu književnu produkciju s važnim društvenim temama, program Spisateljice u dijalogu istražuje načine na koji književnost može biti utjeha, pomoćnik i suborac u suočavanju s društvenim izazovima, problemima i tabuima.

Treće izdanje Spisateljica u dijalogu nazvano Autentični glas ugostit će 3. studenog u 19 sati dvije osebujne pjesnikinje Lidiju Deduš i Zrinku Posavec. Fokusirajući se na zbirku poezije Maria Callas se baca u more Zrinke Posavec i netom objavljenu ja se zovem lidija deduš Lidije Deduš treća tribina istražuje fenomen (pronalaženja) ženskog (umjetničkog) glasa, njegovu širinu i dubinu, važnost i snagu.

Secirajući skrivenu svakodnevicu žene na pragu sredovječnosti i ispisujući svijet pjevanja i pjevačica, Deduš i Posavec, pišu lucidnu i vrckavu poeziju koja nam jasno pokazuje kako pišući o sebi, pišemo (o) drugima i obrnuto. Njihova je poezija posveta upornosti da budemo i ostanemo svoji, da sačuvamo vlastiti (umjetnički) glas, a s njim i autentičnu sebe. Pjesnički je to podsjetnik da one koje se ne prestaju smijati, da one koje ne prestaju pjevati, mogu za života zaista i živjeti.

Program vodi i moderira: Luiza Bouharaoua.


Povezano