SF scena u Istri

ponedjeljak, 05.03.2012. - ponedjeljak, 05.03.2012.

Dugo vremena činilo se kako se glavnina SF događanja u Hrvatskoj koncentrira u Zagrebu. Iako je bilo konvencija i drugdje, one su bile znatno manje i kraćeg vijeka trajanja od zagrebačkog SFeraKona. Zagreb je bio i središte SF izdavaštva.

A onda je, od kasnih 1990-ih, krenuo procvat SF događanja u Istri, usredotočen baš u središte poluotoka, u grad Pazin. Godine 1998. osnovan je Jules Verne klub i pokrenuti su Dani Julesa Vernea, inspirirani činjenicom da se značajni dijelovi njegova romana Mathias Sandorf odigravaju baš u Pazinu i Pazinskoj jami. Dvije godine kasnije osnovana je i SF & F udruga Albus koja je organizirala konvenciju Istrakon, danas drugu po veličini u Hrvatskoj.

Godine 2002. pokrenut je i Festival fantastične književnosti (FFK) koji se održava u Pazinu, te u još jednom gradu u Istri, svake godine drugom. I za Istrakon i za FFK značajne su prateće zbirke SF & F priča, u kojima autori iz Hrvatske, ali i regije, objavljuju svoje kraće priče. Pazinski književno-fantastični događaji povezani su i sa sličnim događanjima u široj okolici – Vampirskim noćima u Kringi, Legendfestom u Pićnu, programima svjetski znamenite Zvjezdarnice u Višnjanu i drugima. A sve to treba promatrati u sklopu napora koji su urodili otvaranjem Kuće za pisce 2009, učlanjenjem Pazina u Međunarodnu organizaciju gradova knjiga, te krovnim projektom Pazina – grada književnosti.

Tribinu osmišljava i vodi Aleksandar Žiljak, ilustrator, pisac i urednik časopisa UBIQ, a gost je Davor Šišović, novinar, publicist, urednik, književni promoter, jedan od najzaslužnijih i najupućenijih u istrijanska znanstveno-fantastična događanja.

Početak je u 19 sati.

 


Povezano