(R)evolucija formata

utorak, 27.01.2015. - utorak, 27.01.2015.
mklahlan_630

“Strast s kojom konzumenti popularne kulture (i umjetnosti) posljednjih godina govore o televizijskim dramskim serijama čini se, daleko nadmašuje entuzijazam koji više itko gaji prema suvremenoj mainstream, ali i umjetničkoj filmskoj ponudi. U kojem su trenutku televizijske serije, i zašto, kako (i jesu li) na audiovizualnoj bojišnici porazile film? Kojim su svojim konstitutivnim elementima – produkcijskim, scenarističkim, strukturalnim, glumačkim, žanrovskim – donijele revoluciju; kakva je medijska, tehnološka, politička i (pop)kulturna klima pogodovala procvatu formata serije? Kako razlikovati dramsku seriju od sapunice? Kako i koliko serije doprinose preobrazbi rodnih, klasnih i rasnih dinamika i politika – tko ih piše i tko piše, tko govori o njima? Europa, Amerika, ostaci svijeta? Kakve naraštaje gledatelja odgajaju serije novog doba? Kakve ih još moguće metamorfoze čekaju?”, stoji u najavi tribine.

O fenomenu suvremenih televizijskih serija govorit će teoretičarka popularne kulture i članica uredničkog tima feminističkog portala Muf Maša Grdešić, TV kritičarka i književnica Zrinka Pavlić, te glumica, kolumnistica i producentica Jelena Veljača, uz moderaturu Mime Simić. Osvijetlivši temu iz teorijskih, kritičkih i obožavateljskih perspektiva, kolektivno će se osvnruti na Twin Peaks Davida Lyncha i Marka Frosta iz 1990., odnosno na pilot epizodu, u svjetlu skorašnjeg povratka kultne serije na male ekrane.

Tribina TV serije: (R)evolucija formata će biti održana u srijedu, 28. siječnja, u klubu Močvara, s početkom u 20.30 sati.


Povezano