Popularna epidemija

srijeda, 04.02.2015. - srijeda, 04.02.2015.
cronenberg_630

Karta do zvijezda, 2014.

Karta do zvijezda prati holivudsku obitelj Weiss. Otac Stafford je guru i trener slavnih, majka Christina brine o karijeri njihova 13-godišnjeg sina Benjija, Havana je Staffordova klijentica, glumica koja sanja snimiti remake filma u kojem je glumila njezina majka. Benjijeva sestra Agatha vraća se iz sanatorija u Los Angeles te se sprijatelji s Jeromeom koji želi postati glumac. Novi film Davida Cronenberga donosi putovanje u srce holivudske obitelji koje proganjaju vlastiti duhovi prošlosti i želja za slavom. Nakon prvog prikazivanja bit će održana filmska tribina Narcizam i kultura koju će voditi Dejan Durić i Saša Stanić.

“Danas se često susrećemo s terminima narcistička epidemija, narcistička kuga, narcističke nacije, oslobođeni narcizam, uspon narcizma, narcizam kao novo normalno stanje. Posrijedi su pomodni medijski natpisi koji referiraju na pojavu narcizma i njegove različite manifestacije kao i na narcističke poremećaje ličnosti. Narcizam je, dakle, postao vrlo popularna tema u medijima, ali i u akademskim krugovima, napose onima koji se bave teorijskom psihoanalizom, koji nastoje ozbiljno razmotriti ovu vrlo složenu i aktualnu problematiku. Problematika narcizma može se sagledati iz dvaju perspektiva – u kontekstu pojedinca te u kontekstu kulture, čije se strategije i vrijednosti mijenjaju. 

Tribina Narcizam i kultura nastojat će navedenu problematiku propitati u kontekstu filmske umjetnosti, odnosno pokušat će sagledati na koji način filmski autori reagiraju na aktualni trenutak naše kulture. Naglasak će biti na poticajnom filmu Karta do zvijezda Davida Cronenberga, no kroz razgovor će se obuhvatiti cijeli Cronenbergov opus jer je posrijedi jedan od filmaša koji je od 1996. godine i filma Sudar radikalno propitivao postmoderno stanje te narcističke i fetišističke porive našega vremena”, stoji u najavi tribine.

Projekcija filma bit će održana u četvrtak, 5. veljače, u Art-kinu Croatia, s početkom u 19 sati, a nakon završetka filma uslijedit će tribina.


Povezano