Neočekivane značenjske dimenzije

ponedjeljak, 21.05.2018. - ponedjeljak, 21.05.2018.
mateja_jurcevic_630

U utorak, 22. svibnja u 19 sati na tribini Poezija na živo u sklopu Booksinog književnog programa gostovat će mlada, nagrađivana pjesnikinja Mateja Jurčević.

Jurčević je rukopisom Paranoja osvojila nagradu Goran za mlade pjesnike za 2016. godinu. Rukopis je doradila s urednikom Ivicom Prtenjačom i 2017. godine objavila zbirku Bijela vrata. Od Gorana do objave knjige Jurčević se etablirala pjesmama (u časopisima Tema, Eckermann, Fiction PlayGrounds) i književnim kritikama koje je pisala za portal Booksa.hr.

U knjizi Bijela vrata, kako primjećuje kritičar Dinko Kreho, “bijela boja zadobija nove, često neočekivane značenjske dimenzije i potencijale: ona postaje sinonim za ekscentrično, neočekivano, nesvodivo, za sve što nije moguće podvesti pod općevažeće društvene, jezične ili moralne konvencije.” Kreho zaključuje da je knjiga “ambiciozan pjesnički poduhvat, koji vlastitu ambiciju u najvećem dijelu i uspijeva ispuniti”.

Na tribini će Jurčević čitati nove pjesme i razgovarati o njima s voditeljem Ivanom Šamijom i publikom. Namjera je stvoriti atmosferu svojevrsne pjesničke radionice kojom se želi potaknuti razmjena iskustava pisanja i čitanja poezije te pjesničkog rada u aktualnom društvenom kontekstu.


Povezano